Interviu

„Armata rusă din Herson este practic încercuită” / Rușii sunt în panică și cer de la conducere aprobarea pentru a se fugi din calea Armatei Ucrainei

Forțele armate ucrainene au prins un ritm bun și pot desfășura cu succes operațiuni contraofensive în următoarele 2-3 săptămâni – înainte ca inamicul să aibă timp să își refacă rezervele și să antreneze noii mobilizați. Ocupantul poate fugi din Herson, deoarece este practic încercuit. În alte părți ale frontului, inamicul poate cădea în panică.

La un moment dat, frontul ar putea să se clatine. Dacă forțele armate ucrainene reușesc să străpungă apărarea ocupantului în direcția Lugansk, frontul se poate rupe. Această opinie a fost exprimată de către șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei în perioada 2005-2010, generalul de armată Mykola Malomuj.

– În noaptea de 5 octombrie, inamicul a atacat regiunea Kievului cu drone kamikaze. În Bila Tserkva, sistemul de apărare antiaeriană a funcționat, dar au existat în continuare “atacuri primite”. În opinia dumneavoastră, ce ar putea plănui inamicul pentru Kiev și regiune? Mai este Kievul un mărțișor pentru el?

– Noi lovituri, în special lovituri masive, în număr de 12, au avut loc după anunțarea anexării teritoriilor unde a avut loc așa-zisul referendum. Acesta este un eveniment de referință pentru a intimida cetățenii Ucrainei.

Inamicul a demonstrat că este capabil să lanseze lovituri în regiunea Kiev, în orașul satelit al Kievului, Bila Tserkva, unde există posibilitatea unor ținte militare. Dar aceasta a fost o primă lovitură de recunoaștere.

Această lovitură are, de asemenea, o semnificație militară – pentru a testa capacitățile sistemelor noastre de apărare aeriană și ale altor sisteme de control. Dronele sunt mai greu de detectat, ei înțeleg acest lucru. În primul rând, inamicul le testează în apropierea Kievului, iar apoi ar putea plănui să atace și Kievul, dar cu o aplicare mai masivă.

Sistemul nostru de apărare antiaeriană funcționează pe cinci niveluri și este un test de luptă pentru a vedea care dintre aceste niveluri funcționează și care nu.

Comandamentul nostru militar estimează că este destul de dificil să organizăm un control sistematic al cerului și să doborâm toate dronele. Acum am învățat cum să le doborâm, mai ales în zona de luptă, unde operează nu numai apărarea aeriană, ci și mijloace tactice, cum ar fi drone, elicoptere, sisteme de rachete antiaeriene, anumite SAU și așa mai departe.

Dar în regiunea Kiev, nu am avut încă o astfel de practică în identificarea și distrugerea dronelor. Dar cred că vom câștiga practică. Cel mai probabil, forțele noastre de apărare nu au luat în calcul faptul că inamicul ar putea trimite un număr atât de mare de drone – 12 – în zona capitalei.

În prezent, Putin decide cum să procedeze. Sau, prin semnarea legii privind “anexarea” teritoriilor ucrainene, să înceapă nu doar operațiuni de amploare, ci să declare război, întrucât, după cum crede el, războiul are deja loc pe teritoriul rusesc. Sau pentru a continua “operațiunea specială”.

– Ce ar însemna pentru Rusia să declare război?

– În acest caz, întregul model se schimbă. Nu este vorba doar de mobilizare, ci și de operațiuni militare cu desfășurarea fronturilor. Aceasta este o confruntare mai serioasă, deși înțelegem că, chiar și fără o declarație de război, Putin a desfășurat toate forțele pentru a continua agresiunea în Ucraina sau cel puțin pentru a crea condiții pentru a respinge atacurile SBU în zonele în care acestea desfășoară operațiuni active de contraofensivă.

Este important pentru el să păstreze teritoriile anexate. Zonele importante sunt Donețk, Lugansk și Herson, unde ar putea exista probleme pentru inamic în zilele următoare. Prin urmare, Putin se va grăbi să intervină, poate în schimbarea statutului de “operațiuni speciale” și în întărirea contingentului în aceste direcții, în est și în sud.

Desigur, situația în direcția Belarus va fi tensionată, dar acolo nu există încă suficiente forțe și mijloace de mobilizare. Forțele care ajung acolo nu au experiență de luptă, nu au coerență, nu au echipament, nu au arme și nu au dorința de a lupta, așa că este puțin probabil ca direcția Belarus să fie un teatru de acțiune militară pe scară largă, deși sunt posibile provocări pentru a distrage atenția forțelor noastre armate.

Provocările sunt posibile în locurile în care Putin mai are încă o anumită putere, de exemplu pe direcțiile Zaporojie și Donețk, pe anumite secțiuni ale direcției Kherson.

Acesta este, pe de o parte, un nou scenariu de presiune asupra Ucrainei și, pe de altă parte, o încercare de a atrage noi rezerve. În acest context, un subiect foarte periculos este cel al atacurilor cu drone kamikaze, dintre care au acum aproximativ 200. Au fost folosite aproximativ 50-60 de drone (Statul Major General a declarat că Rusia a folosit 86 de drone, iar 60 au fost doborâte – n.r.).

Acest lucru înseamnă că este posibilă o lovitură masivă împotriva Kievului. Dar Kievul, prin practica sa, înțelege deja ce capacități trebuie să fie desfășurate pentru a contracara astfel de atacuri. Aceasta include echipamente de rachete, sisteme de rachete antiaeriene, inclusiv cele primite de la Germania, Franța, Statele Unite, Marea Britanie. Acestea sunt sistemele care sunt implementate pe baza mijloacelor tehnice pe care le avem.

Din câte am înțeles, toate armele convenționale vor fi, de asemenea, implicate. Acestea includ obuziere care pot trage la altitudini joase, mitraliere de calibru mare care pot doborî drone. Cred că aceste sisteme vor fi consolidate.

Dacă se folosesc atacuri masive cu drone – zeci, sute – majoritatea ar putea fi doborâte. Șansele unei lovituri masive asupra Kievului sunt mici, dar există totuși o amenințare – cu scopul de a influența moral conducerea ucraineană pentru a o determina să negocieze în termenii lui Putin. Acest factor ar putea fi folosit la fel ca și altele – mobilizarea și amenințarea războiului nuclear.

Cu toate acestea, este o sarcină dificilă pentru inamicul de astăzi. Un sistem puternic de apărare aeriană este în funcțiune, iar dronele trebuie să acopere distanțe mari. Ei nu vor călători sute de kilometri cu impunitate. Dar cu siguranță este necesar să ne pregătim să respingem atacurile asupra Kievului.

– Cele aproximativ 150 de drone kamikaze lăsate de inamic – unde ar putea fi direcționate? Care a fost scopul principal al achiziționării lor din Iran, chiar dacă Iranul le-a renegat?

– Acestea s-au concentrat pe lovituri împotriva țintelor militare, cum ar fi sistemele avansate HIMARS, M270, sisteme radar care controlează în totalitate întreaga regiune din zona de război. Aceasta este cea mai eficientă utilizare a acestora. Ei sunt ghidați, aproape în tăcere, acolo. Acestea sunt greu de detectat, deoarece accelerează și lovesc. 50 de kilograme de explozibil, desigur, ar arunca în aer orice sistem.

Dar, având în vedere că avem un model de apărare foarte bun pentru facilitățile militare și complexele noastre, inamicul și-a dat seama că dronele kamikaze pot fi folosite în mod activ și pentru a intimida civilii acolo unde nu există un astfel de sistem de apărare.

Pentru că acolo unde operează HIMARS, există o mulțime de alte complexe care să le protejeze. În plus, acest HIMARS mai trebuie găsit, totul este foarte dificil, este în continuă manevră. Ai noștri au elaborat foarte clar modelul de a apăra cele mai noi echipamente.

Dar în ceea ce privește instalațiile civile sau militare din epoca sovietică, acestea nu sunt atât de bine protejate. De aceea, inamicul aruncă aceste fonduri asupra lor – pentru infrastructură, facilități de depozitare și altele asemenea.

– Șeful administrației militare regionale din Luhansk, Sergei Haidai, a declarat că, începând cu 5 octombrie, AFU a eliberat mai multe așezări din regiune. Se observă o tendință bună. Credeți că SBU poate să mențină acest impuls pozitiv și să se ocupe de “vechile” teritorii ocupate din regiunile Lugansk și Donețk în următoarele săptămâni?

Cred că momentul este foarte bun după operațiunile ofensive de la Harkov. Inamicul nu mai dispune de rezerve de sistem – unități și formațiuni militare instruite și coerente. Acum încearcă să le asambleze, iar între timp vor să câștige timp. Dar nu reușește.

Nici rezervele nu pot fi aduse, pentru că vedem că cei mobilizați fug, adică aduc mai multă panică. Acesta este un mare dezavantaj pentru trupele rusești. Noile mobilizări creează o situație de instabilitate atunci când sunt lansate lovituri, de exemplu aeriene sau de artilerie.

Prin urmare, atâta timp cât nu se trag noi rezerve, nu se antrenează și nu se pregătesc, momentul este bun. Avem posibilitatea de a intra în teritoriile recent ocupate – Svatovo, Lisichansk, Severodonetsk. Există o tendință de continuare a operațiunilor ofensive aici, atât în direcția Luhansk, cât și până la Donețk.

Este posibil ca acestea să nu fie ofensive revoluționare, dar operațiunile tactice vor continua. Și aici este o chestiune de timp până când inamicul are timp să pregătească rezerve. Odată ce vor fi pregătiți și aruncați pe front, va fi mai greu să recucerească aceste teritorii.

Comandamentul rus a declarat că au fost mobilizate 200.000 de persoane, dar acestea nici măcar nu au ajuns încă la locurile de antrenament. Aruncarea imediată în luptă nu numai că dăunează apărării, dar este și un eșec total, pentru că vor fi morți și fugari în masă ai acestor oameni mobilizați.

Prin urmare, cred că timp de 2-3 săptămâni avem posibilitatea unor operațiuni ofensive atât în est, cât și în sud, pentru că aceasta este, de asemenea, cea mai importantă direcție pentru eliberarea teritoriilor și, eventual, pentru crearea premiselor pentru eliberarea nu numai a Ucrainei de pe malul drept, ci și parțial a Ucrainei de pe malul stâng. SBU poate lovi spre Melitopol, care este deja regiunea Zaporojie.

Până în prezent, inamicul nu dispune de mijloace suficiente. Atât în Herson, cât și în Lugansk sunt într-o stare de panică sau aproape de panică. Sunt gata să fugă – știm asta din interceptările radio, din informațiile serviciilor de informații. Se tem de încercuire și încearcă să obțină permisiunea de a se retrage prin orice mijloace. De exemplu, din Herson.

Putin a fost foarte dur pe tema nereturnării din Herson. Dar a ridicat și problema orașului Liman, care trebuia să fie ținut până la sfârșit, dar noi l-am recapturat pe Liman și mergem mai departe. Deci, cred că regiunile Lugansk, Donețk și Herson vor oferi perspectiva eliberării teritoriilor în următoarele 2-3 săptămâni.

– Pot fi eliberate aceste orașe – Lugansk, Donețk, Herson – în următoarele 2-3 săptămâni?

– În Herson, există perspectiva ca ei înșiși să elibereze orașul, pentru că inamicul se află acum acolo într-o situație dificilă și ar putea fi înconjurat. Prin urmare, nu există decât o singură cale de scăpare – să fugă.

În Donbass, parțial. Acolo sunt cele mai puternice grupuri, mai ales în regiunea Donețk. Este foarte greu și dificil să avansezi acolo. Dar dacă vom străpunge apărarea în direcția Lugansk și vom înainta spre Lisiciansk, Severodonețk și mai departe, aceasta va fi o precondiție pentru a sparge frontul, apropiindu-ne de gruparea din Donețk din spate și din flancuri.

Dacă întregul front se clatină, ar putea apărea o panică generală. Dacă avem destule rezerve, putem trece la acțiune în mod activ și în masă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Fraţi şoldoveni! E limpede că sunteţi tot români: la fel de proşti sau ticăloşi ca şi ăia de la Bucureşti. Slava!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *