CSI / Rusia

Armata Rusiei și-a construit primul său avion “invizibil”

Avionul supersonic Suhoi T-50 a fost prezentat publicului la un spectacol aerian, MAKS 2011, care a avut loc în apropiere de Moscova.

Aparatul a fost dezvoltat împreună cu India şi seamănă ca design cu avionul american, permiţând în acelaşi timp manevre imposibile vechilor modele de avioane ruseşti.

Rusia intenţionează să construiască până la 1.000 de avioane "invizibile" în următoarele decenii, din care India – cel mai mare client al Moscovei în domeniul armamentului – va cumpăra în jur de o cincime, iar alte 200 de aparate vor dota forţele armate ruse, înlocuind avionul de luptă SU-27. În orice caz, producţia în serie nu va începe înainte de 2015.

Dezvoltarea proiectului în tandem cu India a fost decisă în timpul vizitei făcute de preşedintele Dmitri Medvedev la New Delhi în decembrie 2010.

Programat iniţial pentru 2007, zborul experimental cu T-50 a fost amânat în mod repetat din cauza unor probleme tehnice. În cele din urmă, avionul a fost testat în secret, pentru prima dată, în ianuarie anul trecut.

T-50 are capacitatea de a zbura pe orice vreme, poate decola de pe o pistă de doar 300-400 de metri, poate fi realimentat în zbor şi poate ataca simultan ţinte aeriene şi terestre. Totuşi, unii analişti au spus că avionul nu va reprezenta un mare pas înainte.

Presa rusă de stat a relatat anul trecut că pentru dezvoltarea avionului au fost alocate până la 10 miliarde de dolari, dar noul aparat nu va costa totuşi mai mult de 100 de milioane de dolari.

Prototipul american Raptor a fost dezvăluit cu mai bine de două decenii în urmă şi costă 140 de milioane de dolari bucata.

Sursa: RL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *