CSI / Rusia

Armata ucraineană acuză separatiștii de încălcarea repetată a armistițiului

În total, 20 de atacuri au lansat numai în decursul zilei de luni separatiștii împotriva pozițiilor forțelor guvernamentale între orele locale 18:00 și 24:00 (15:00 și 21:00 GMT), afirmă comandamentul unei părți a trupelor ucrainene dislocate în zona de conflict.

În cele mai multe dintre aceste atacuri, insurgenții au folosit arme de calibru mic, însă în șase cazuri au recurs la mortiere și într-un caz la artileria grea, potrivit comunicatului postat pe Facebook.

Atacurile s-au produs în afara zonelor rezidențiale și nu s-au soldat cu victime umane, precizează armata ucraineană.

‘Unitățile noastre nu au răspuns la provocările inamicului și au deschis focul numai atunci când a existat pericolul direct la viața militarilor noștri’, conform aceluiași comunicat.

Cel puțin 6.000 de persoane, deopotrivă combatanți și civili, și-au pierdut viața de la izbucnirea conflictului în regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei cu 11 luni în urmă, potrivit ultimului raport al ONU.

În același timp, patriarhul Kievului și al întregii Ucraine, Filaret, i-a chemat pe militarii ruși și pe milițiile separatiste din Donbas care se subordonează Rusiei, precum și conducerea militară ucraineană să facă tot posibilul pentru a instaura pacea pe durata sărbătorilor pascale în Donbas — regiunile Donețk și Lugansk—potrivit agenției de presă Unian.

Patriarhul ortodocșilor ucraineni face apel la ‘militarii ruși și alți oficiali de care depinde astăzi situația din partea ocupată de Donbas, precum și la milițiile proruse înarmate ca în Săptămâna Mare și de Paști să înceteze toate ostilitățile’.

De asemenea, liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (care nu se subordonează Patriarhiei Moscovei) face apel la o încetare a focului și către înalta conducere militară ucraineană — în măsura în care depinde de ea — pentru a permite civililor, mai ales celor care trăiesc în apropiere de linia frontului, să întâmpine cu demnitate sărbătoarea Sfintelor Paști și nu cu frică și ură.
sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *