Social

Armenia este interesată de experienţa R. Moldova în implementarea Programului Național LEADER

O delegație din Armenia se află în această săptămână în vizită în R. Moldova, pentru a prelua experiența și cele mai bune practici ale țării noastre în implementarea Programului Național LEADER, activitatea căruia depășește şapte ani, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

La întrevederea de la minister, membrii delegației au fost informați cu privire la documentele de politici și cadrul normativ curent. Delegația a vizitat și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), unde le-au fost oferite informații privind mecanismul de finanțare a Grupurilor de Acțiune Locală din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Funcționarii de la AIPA au enumerat rezultatele atinse, subliniind că, în perioada august 2022-iunie 2023, au fost finanțate circa 700 de proiecte, din bugetul de stat.

”MAIA și-a asumat angajamentul să dezvolte politici și pentru dezvoltarea spațiului rural. Noi am înțeles că agricultura se dezvoltă doar când în sate există bunăstare și condiții favorabile de desfășurare a afacerilor. Din anul 2016 am început implementarea Programului LEADER și pentru moment avem peste 50 de Grupuri de Acțiune Locală, dintre care 37 implementează proiecte de dezvoltare locală”, a estimat Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA.

În următoarele zile, membrii delegației vor fi familiarizați cu activitatea a 3 Grupuri de Acțiune Locală din zonele de nord și de sud ale țării. În cadrul ședințelor, specialiștii moldoveni vor relata despre organizarea, organele de conducere, funcționarea, finanțarea și implementarea proiectelor, precum și interacțiunea acestora cu Rețeaua Națională LEADER, cu administrația publică locală și centrală.

Programul LEADER este un instrument de subvenţionare a GAL-urilor, administrat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi implementat de către Agentia de Interventie si Plati pentru Agricultură, cu sprijinul Reţelei Naţionale LEADER şi Solidarity Fund PL în Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *