Politică

Arseni Iaţeniuk, la Riga: Nu vă temeți de Rusia

În acelaşi timp, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că relaţiile Uniunii Europene cu ţările din Parteneriatul Estic vor continua, în mod etapizat, sugerând astfel că Republica Moldova, Ucraina şi Georgia nu au perspective clare de integrare europeană.

„Uniunea Europeană este un partener de lungă durată: parteneriatul nostru şi summitul de la Riga nu sunt despre decizii cruciale sau despre asumarea unor paşi uriaşi; relaţiile noastre sunt construite pe voinţă liberă, respect şi egalitate. Relaţia noastră va merge înainte pas cu pas”, a declarat Donald Tusk, citat de Euronews.

La randul său, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a insistat pentru continuarea extinderii Uniunii Europene. „Trebuie să acţionaţi în mod îndrăzneţ şi înţelept. Nu vă temeţi de Rusia. Rusia trebuie să se teamă de voi, de noi toţi. Nu vă temeţi de cuvântul „extindere”. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât suntem mai puternici, cu atât vom avea mai mult succes şi mai multe oportunităţi pentru naţiunile noastre”, le-a transmis Iaţeniuk liderilor Uniunii Europene, reuniţi la Riga pentru summitul Parteneriatului Estic, scrie mediafax.ro.

În discursul său, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a propus ca următorul summit al Parteneriatului Estic, din 2017, să fie găzduit de Chişinău.

„În Republica Moldova, majoritatea cetăţenilor îşi văd viitorul doar împreună cu Uniunea Europeană. Aceasta, în pofida unei propagande antieuropene intense, unor probleme politice de ordin intern şi unor presiuni intense din exterior. În calitatea mea de preşedinte al Republicii Moldova declar că obiectivul strategic al ţării mele este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat Nicolae Timofti.

Totodată, preşedintele a subliniat importanţa menţinerii cursului european pentru liderii Parteneriatului Estic, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, inclusiv în vederea asigurării securităţii la nivel regional.

Până în prezent, summiturile acestui proiect european au avut loc în capitalele ţărilor care deţineau preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, ceea ce ar însemna că ar fi rândul Maltei sau Marii Britanii, care îşi vor împărţi preşedinţia în 2017. Bruxelles-ul este o altă variantă luată în considerare, potrivit postului Europa Liberă.

Sursa: Agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *