Editorial

Artiști pe valea Mureșului

 Anamaria Șerban și Michael Wieczorek au venit atunci să ne povestească despre Școala de Arhitectură experimentală, PAO, de la Potoc.

Poate tocmai această legătură a dus la prezența organizatorilor cenaclului (subsemnata și Alexandru Vakulovski) la Simpozionul Land Art Arad (1-11 iulie, anul curent). O experiență minunată pe care o vom valorifica în timp. La simpozion au participat 13 artiști din România, Moldova, Austria și Germania. Din Timișoara au venit Ligia Seculici și Rareș Moldovan, arădenii Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brăndușescu Rubel, Anamaria Șerban, Eszter Peter din Sfântul Gheorghe, Miruna Moraru din București, Emanuela Zapototchi-Cadariu din Lientz, Austria și Michael Wieczorek, Oschersleben, Germania – artiști din domenii diferite: pictori, sculptori, arhitecți, reprezentanți ai artelor textile. La invitația nominală trimisă de curatoarea proiectului, Anamaria Șerban, Republica a fost prezentă. În decursul celor 10 zile ale simpozionului internațional invitații au realizat instalații și sculpturi pe malul Mureșului.

Frumusețea acestei întâlniri a fost atât profesională – întotdeauna am crezut că scriitorii trebuie să învețe să lucreze cu imaginea, iar artiștii plastici cu textul scris, cât și personală. Bucuria de a cunoaște oameni noi, de-a întâlni prieteni vechi, speranța că într-o zi îi voi vedea în evenimentele culturale de la noi, ocazia de a cunoaște lucrările unor artiști despre care știam prea puține lucruri. Toate acestea au transformat Aradul într-un loc în care m-aș întoarce oricând.

Proiectul a fost susținut de Centrul Municipal de Cultură Arad, în parteneriat cu UAP Arad și Facultatea de Arte UVT. Ceea ce, după cum bănuiți deja, m-a făcut din nou să suspin, întrebându-mă când și dacă vom vedea la Chișinău proiecte culturale de amploare.

Celor care trec prin Arad le recomand să se plimbe pe malul Mureșului. Însă, în primul rând, felicitări curatoarei Anamaria Șerban, Centrului Municipal de Cultură Arad, dar și celor care de acum vor fi prietenii: Mișa, Anca, Mena, Eszter, Rareș, Ilie, Camil, Roxana, Emilia, Diana, Moldi, Ligia, Delia. (Și dacă îmi permiteți să fac o mică glumă, având în vedere că după o zi de lucru poposeam să vedem meciurile campionatului european pe terasa de la Perla, voi adăuga: hai Germania!)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *