CSI / RusiaExterneRăzboiUcraina

„Aș fi făcut același lucru ca Putin”. Un fost ministru slovac, inculpat pentru susținerea invaziei ruse

Fostul ministru slovac al justiţiei, Stefan Harabin, a fost inculpat pentru că a salutat decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin de a invada Ucraina, a anunţat luni, 5 iunie, biroul procurorului, notează Hotnews.ro.

Harabin, care a fost și preşedinte al Curţii Supreme din Slovacia, a scris pe Facebook a doua zi după invazia rusă din 24 februarie 2022 că „ar fi făcut exact acelaşi lucru ca (preşedintele rus Vladimir) Putin”.

El a fost inculpat pentru „defăimarea unei ţări şi a unui popor” şi, de asemenea, pentru că a făcut apologia unei crime”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Parchetului slovac, Zuzana Drobova.

Harabin ar putea primi o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, potrivit cotidianului Dennik N.

Fostul ministru s-a declarat luni „mândru” că a făcut această declaraţie, pe care o menţine, fiind convins că Rusia a acţionat în respectul dreptului internaţional, potrivit acestui cotidian.

Harabin, un fost comunist în vârstă de 66 de ani, a mai spus într-un interviu difuzat de canalul de Youtube că Rusia are „datoria de a-i lichida pe toţi naziştii ucraineni responsabili pentru uciderea a 14.000 de copii, femei şi bătrâni în Donbas cu începere din 2014”.

Foarte critic la adresa UE, el a ocupat funcţia de ministru al justiţiei în guvernul populist al premierului Robert Fico (2006-2009) şi a fost preşedinte al Curţii Supreme, înainte de a candida fără succes la alegerile prezidenţiale din 2019.

Slovacia, o ţară membră a Uniunii Europene cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, a oferit Kievului un ajutor umanitar şi militar important de la invazia Rusiei în Ucraina.

La sfârşitul lui martie, Slovacia a indicat că a obţinut de la Statele Unite o ofertă pentru arme în valoare de peste un miliard de dolari, la un tarif redus, în compensaţie pentru cele 13 avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *