Ultima oră

(AȘA DA) Petiția “RUSIA – stat sponsor al TERORISMULUI”, de pe site-ul Casei Albe, a depășit pragul necesar de 100 de mii de semnături

Autorii petiției afirmă că Rusia duce un război nedeclarat împotriva Ucrainei, unde desfășoară în ultimele luni operațiuni secrete, ceea ce constituie un act de terorism internațional.

Listă americană a țărilor care sponsorizează terorismul include în prezent state ca Iran, Siria, Cuba și Sudan.

Moscova a denunțat schimbarea de putere survenită la Kiev la 22 februarie, calificând-o drept o lovitură de stat. Atunci, Rada Supremă (parlamentul unicameral) l-a destituit din funcție pe președintele prorus Viktor Ianukovici, a adoptat o reformă constituțională și a stabilit alegeri prezidențiale anticipate pentru data de 25 mai. Ca urmare a acestor procese, peninsula Crimeea din sudul Ucrainei și-a proclamat independența și a aderat la Rusia.

Armata ucraineană desfășoară de la mijlocul lunii aprilie o operațiune împotriva militanților separatiști din sud-estul țării, care contestă noul guvern proeuropean de la Kiev. În cadrul acestei acțiuni, denunțate de Moscova ca o ‘operațiune de represalii’, trupele guvernamentale ucrainene utilizează blindate, artileria și aviația. Există victime de ambele părți, notează RIA Novosti.

Regiunile Donețk și Lugansk au organizat la 11 mai referendumuri cu privire la viitorul lor statut politic și și-au proclamat independența față de Ucraina.

Statele Unite și alte țări occidentale acuză Rusia de amestec în situația din Ucraina, afirmând că Moscova a trimis soldați în estul teritoriului ucrainean.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat aceste declarații drept absurde. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a negat de asemenea informațiile cu privire la prezența unor grupuri subversive ruse pe teritoriul ucrainean.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *