CSI / Rusia

Asasinatul lui Boris Nemțov nu este crimă politică, au decis procurorii ruși

Un cecen a fost declarat de către anchetatori drept unul dintre organizatorii asasinatului opozantului rus Boris Nemţov, iar uciderea politicianului a fost dictată de motive religioase, au anunţat investigatorii, potrivit AFP.

„Ruslan Muhudinov este unul dintre comanditarii şi organizatorii acestei crime, iar pe numele sau a fost emis în noiembrie 2015 un aviz internaţional de căutare”, a anunţat marţi SKR (Comitetul de Investigaţii, serviciu similar FBI în Rusia), într-un comunicat.

„O anchetă separată va fi deschisă împotriva lui Muhudinov şi altor persoane încă neidentificate”, a adăugat SRK.

Muhudinov a fost militar în cadrul Batalionului „Sever” al forţelor speciale cecene, alcătuit din militari loiali lui Ramzan Kadîrov, preşedintele Ceceniei, o republica din Caucazul de Nord situată în sud-vestul Rusiei.

Justiţia rusă speră să închidă în ianuarie principala parte a anchetei asupra asasinării lui Boris Nemţov, un opozant al preşedintelui Vladimir Putin, împuşcat lângă zidurile Kremlinului pe 27 februarie 2015.

Cinci suspecţi, originari din Cecenia şi Ingusia, au fost arestaţi la sfârşitul lunii martie pentru acest asasinat şi inculpaţi pentru „crimă la comandă”. Principalul suspect este Zaur Dadaiev, un poliţist cecen şi el fost membru al Batalionului „Sever”.

Anchetatorii ruşi au emis ipoteza unei „piste islamiste” în asasinarea lui Boris Nemţov, din cauza că a susţinut săptămânalul francez de satiră Charlie Hebdo, vizat în ianuarie de un sângeros atac jihadist.

Însă fiica mai mare a acestui opozant a cerut, fără succes, că justiţia să-l interogheze atât pe Ramzan Kadîrov, cât şi mai mulţi lideri ceceni de rang înalt, cu privire la o eventuală implicare a acestora în asasinat.
 
sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *