Actualitate

Asistentă medicală din Ștefan Vodă, condamnată pentru malpraxis

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, în dimineaţa zilei de 31 ianuarie 2014, o localnică a telefonat la oficiul medicului de familie din satul Răscăieţi, comunicându-i asistentei medicale că fiica sa, care avea doar 2 luni, are febră. Contrar prevederilor legale, asistenta medicală nu a înregistrat solicitarea în registru şi a mers la domiciliul familiei abia peste 4 ore, atunci când starea sănătăţii fetiţei se agravase.

În seara aceleiaşi zile, femeia a telefonat din nou asistenta medicală pentru ajutor, care i-a injectat copilului soluţie de 0.7 „Dexamitazon”, iar peste câteva minute copilul a decedat.

Expertiza medico-legală a arătat că moartea fetiţei a survenit în urma insuficienţei respiratorii, condiţionată de pneumonia interstiţială. Asistenţa medicală acordată copilului a fost tardivă, peste 4 ore după prima solicitare a părinţilor. Conform documentaţiei medicale prezentate, asistenta medicală a evaluat insuficient starea generală a copilului, nu a anunţat medicul de familie, deşi este obligatoriu în astfel de cazuri.

Pentru cele incriminate de procurori, instanţa a condamnat-o pe asistenta medicală la 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 1 an, fără privarea de dreptul de a activa în domeniul medicinii. Procuratura a anunţat că va contesta sentinţa Judecătoriei Ştefan Vodă pentru o priva pe inculpată de dreptul de a practica medicina.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *