Social

Asociația Forța Fermierilor, despre decizia Curții de Conturi: „A complicat extrem procedura depunerii dosarelor pentru compensații și a bulversat atmosfera în rândurile agricultorilor”

Riscul de achitare dublă a compensațiilor arendașilor și proprietarilor terenurilor agricole se exclude categoric din start, ținând cont de conceptul mecanismului de acordare a compensațiilor, a declarat Asociația Forța Fermierilor.

„Îi informăm pe cei de la Curtea de conturi că solicitanții de compensații sunt agenți economici, care sunt obligați să prezinte la depunerea dosarelor rapoartele statistice 4 AGR și extras din Registru persoanelor juridice sau copia certificatului de înregistrare pentru gospodăriile țărănești. Evident că proprietari de terenuri agricole-persoanele fizice nu dispun de aceste documente. Totodată, la acordarea motorinei se prezintă și copiile actelor de secetă, care nu pot fi întocmite de două ori pe aceeași suprafață”, scriu reprezentanții Asociației, transmite Știri.md

Mai mult ca atât, după spusele reprezentanților Forței Fermierilor, Regulamentele privind repartizarea ajutorului de stat prevăd că la prezentarea dosarelor pentru sprijin se anexează documentele confirmate, eliberate de către administrațiile publice locale, care certifică deținătorilor de terenuri cu indicarea numerelor cadastrale. 

„Orice repetare ale acestor numerelor poate fi verificată de către colaboratorii Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură și acest proces ar fi mult mai simplu, decât controlul miilor de extrase pentru parcelele de terenuri, care sunt solicitate la moment. în mod ilegal”, susțin reprezentanții Asociației. 

Prin urmare, Forța Fermierilor cer de la Ministerul Agriculturii și AIPA să anuleze acea circulară ilegală și abuzivă, care a complicat extrem procedura depunerii dosarelor pentru compensații și a bulversat atmosfera în rândurile agricultorilor, care demult așteaptă ca ministerul să acționeze în vederea simplificării și facilitării activităților producătorilor agricoli, mai ales în contextul multiplelor crize, prin care trec acum fermierii micro, mici și mijlocii. 

„În caz contrar, agricultorii au tot dreptul să considere că autoritățile statale abilitate acționează cu rea voință împotriva intereselor sectorului agrar al Moldovei”, au mai scris reprezentanții Asociației Forța Fermierilor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *