Actualitate

ASP: Peste 700 de mii de imobile nu sunt măsurate și evaluate

Potrivit lui, pe an, sunt perfectate peste 80 de mii de acte privind moștenirea, aproximativ 25 de mii din acestea sunt amplasate în zonele rurale unde nu există cadastrare. „Datorită faptului că peste 700 de mii de imobile nu sunt măsurate și evaluate, când își perfectează moștenirea, cetățenii sunt nevoiți să plătească până la două mii de lei pentru un obiect. Circa 400 constituie onorariul notarului și restul 1600 – onorarul Agenției de Servicii Publice”, Aproape întreaga sumă este achitată pentru măsurarea bunului”, spune Sergiu Răileanu. DE aceea a fost propusă ideea ca statul să compenseze procedura de evaluare și astfel să fie redus semnificativ costul perfectării actelor de moștenire. Sergiu Răileanu spune că Agenția este gata să aplice noul proiect imediat ce acesta va fi votat de Parlament și publicat în Monitorul oficial.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu susține că la nivelul Agenției de Servicii Publice vor fi revizuite unele proceduri astfel ca să se simplifice perfectarea actelor de moștenire și să fie micșorate taxele pentru măsurările cadastrale. „Noi urmează să venim cu o modificare la Legea privind metodologia de efectuare a plăților notariale și pentru localitățile rurale noi ne dorim să stabilim în lege o taxă fixă”, spune parlamentarul. În opinia lui, probabil, notarii nu vor fi mulțumiți de aceste schimbări, dar ei trebuie să înțeleagă că prestează un serviciu public.

Deputatul spune că în două săptămâni documentul ar putea fi votat de către parlamentari. „Proiectul nu este complicat. Se introduce doar un aliniat în lege. În două săptămâni sper că se votează și în luna august deja să funcționeze”, a menționat politicianul.

După ședința săptămânală de marți, PDM a anunțat că taxele percepute de către notari și de către Agenția Servicii Publice pentru perfectarea actelor de moștenire urmează să fie reduse.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *