Actualitate

Astăzi, în orașul Florești va avea loc inaugurarea monumentului eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, distrus de sovietici

Astăzi, 28 iunie, cu începere de la ora 12.00 în orașul Florești (bd. Victoriei nr. 10) va avea loc inaugurarea monumentului eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial în vara anului 1941 când a fost dezrobită Basarabia, transmite Activenews.ro.

Monumentul a fost restabilit de Asociația Obștească Monumentum pe locul vechiului cimitir unde au fost înhumați 301 eroi căzuți pe întreg teritoriul plășii Florești.

De asemenea, monumentul este închinat ostașilor din Florești care au căzut în luptele Primului Război Mondial, dar și a jandarmilor din Compania Soroca, morți în 1923 la datorie în urma unor răscoale organizate ilegal de bolșevici cu scopul de a destabiliza situația din Basarabia și de a legitima ocuparea acesteia de către armatele sovieticului Stalin.

La restabilirea acestui monument, membrii Asociației au depus eforturi uriașe timp de un an de zile, proiectul de reconstituire fiind pus gratuit la dispoziție de arhitectul Mihail Andrieș. Vulturul cruciat de bronz a fost turnat în atelierele sculptorului Veaceslav Jiglițchi, iar piatra a fost lucrată de maestrul Vladislav Lozan de la Cosăuți.

„Un sprijin deosebit am avut din partea autorităților locale, președintele raionului Florești, Ștefan Paniș și viceprimarul Olesea Rotarciuc, și de asemenea a Consulatului General al României la Bălți în persoana domnului Consul General Petrișor Ionel Dumitrescu. 

Monumentul va fi sfințit de episcopul Antonie de Bălți în prezența autorităților locale, a Consulatului General al României la Bălți.

Toate persoanele care doresc să aducă un omagiu eroilor dezrobitori, dar și celor căzuți în Primul Război Mondial din orașul Florești, sunt așteptați la acest eveniment.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Din păcate, unchiul meu, la vârsta de 30 de ani, a murit la retragerea din 1944, la Nistru. Nu a fost găsit, nici monument sa-l pomenească, dar este in memoria familiei, unde va rămâne mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *