Economie

Astăzi, Parlamentul European a votat liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în UE

Astăzi, 5 iulie, Parlamentul European a votat liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în UE. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, pe o rețea de socializare, transmite MOLDPRES.

De asemenea, oficialul a subliniat că acest vot reprezintă solidaritatea Parlamentului European față de agricultorii din Republica Moldova.

„Am votat cu largă majoritate – 572 voturi pentru, 28 împotrivă și 32 de abțineri, propunerea Comisiei Europene de dublare, timp de un an, a cotelor de export la șapte categorii de produse agricole din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața UE. Uniunea Europeană este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aproape două treimi din exporturile moldovenești au ca destinație piața europeană”, a menționat Mureșan.

Europarlamentarul a specificat că decizia a fost luată întrucât războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din țara noastră, blocând exporturile de produse agricole în țările din est.

„Din acest motiv am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre R. Moldova pe piața UE. La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele șapte produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare. Vreau ca măsura votată să nu rămână una temporară și să fie un nou pas în direcția integrării Republicii Moldova în piața unică europeană”, a mai adăugat el.

Potrivit deciziei adoptate, se va dubla, timp de un an, cotele de export, pentru care nu se aplică taxe vamale, la șapte produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare. Este vorba de: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Dintre acestea, țara noastră exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *