Eveniment

Astronauții au reușit să crească primele flori în spațiul cosmic

Echipa de pe ISS reușise deja să realizeze o cultură de salată în spațiu, iar acum a atins un nou prag al talentului ei agronomic, când au înflorit la bord cârciumărese (Zinnia elegans) comestibile. Este prima oară când înfloresc plante în afara atmosferei terestre.

„Aceste plante sunt foarte fragile, așa că a fost ceva mai complicat să le creștem", spune Trent Smith, manager al Veggie Project. Echipa s-a temut de câteva ori că încercările vor eșua. „Se pare că plantelor noastre nu le merge prea bine", spunea recent Scott Kelly. „Trebuie să îl trezesc pe Mark Watney (din filmul ‘The Martian’ — n.r.), care doarme în mine", glumea el, în spiritul umorului cu care și-a obișnuit colegii.

În cele din urmă, grădinarii din spațiu și-au atins scopul — au reușit să recolteze flori comestibile. „Dacă acest lucru funcționează, vom reuși poate să ne cultivăm propriile roșii în spațiu", a adăugat el.

Dacă de pe Pământ înflorirea micii flori portocalii pare un pas mic, pentru oamenii de știință, astronauți și viitoarele misiuni reprezintă un pas mare. Dezvoltarea unor asemenea culturi în spațiu ar putea contribui la organizarea unor misiuni mai lungi în locuri mai îndepărtate din spațiu, permițând NASA să afle mai multe despre univers. „Da, există și alte forme de viață în spațiu!", a glumit Scott Kelly pe Twitter.

Sursa: Agerpres

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *