ActualitateExterne

Atac în apropierea aeroportului internaţional din Karachi

Doi cetăţeni chinezi şi-au pierdut viaţa duminică noaptea într-o explozie produsă în apropierea aeroportului internaţional din Karachi, oraş din sudul Pakistanului, a anunţat ambasada Chinei la Islamabad, care a evocat un ”atac terorist”, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o declaraţie trimisă presei pe e-mail, gruparea separatistă Armata de Eliberare din Balocistan (BLA) a revendicat atacul, comis cu ajutorul unei încărcături explozive artizanale transportate de un vehicul şi îndreptat contra cetăţenilor chinezi, printre care mai mulţi ingineri.

Ambasada chineză a declarat că un convoi al companiei Port Qasim Electric Power a fost atacat în apropierea aeroportului din Karachi.

”Ambasada şi consulatele generale ale Chinei în Pakistan condamnă ferm acest atac terorist şi transmit condoleanţe profunde familiilor victimelor nevinovate”, indică declaraţia citată.

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a anunţat că printre cei răniţi se află un cetăţean chinez şi a reafirmat angajamentul ţării sale ”de a-i apăra pe prietenii chinezi şi de a le garanta securitatea”.

Pakistanul se pregăteşte să găzduiască la Islamabad un summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, după ce la finalul săptămânii trecute în capitala ţării au avut loc violenţe între forţe de ordine şi susţinători ai fostului premier Imran Khan, aflat în închisoare.

Postul de televiziune pakistanez Geo News a relatat că cel puţin 10 persoane au fost rănite în explozia produsă duminică la Karachi.

BLA luptă pentru independenţa provinciei Balocistan, situată în sud-vestul Pakistanului şi frontalieră cu Afganistan şi Iran. În luna august, BLA a lansat atacuri coordonate în această provincie, cel puţin 70 de persoane fiind ucise.

Atacurile BLA sunt îndreptate şi împotriva intereselor chineze, în special portul strategic Gwadar de la Marea Arabiei, China fiind acuzată că ajută Islamabadul să exploateze provincia. În trecut, BLA a ucis cetăţeni chinezi care lucrau în regiune şi a atacat consulatul chinez de la Karachi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *