Media

Atac la adresa capului bisericii ruse

Asociația pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor (APDC) a depus o cerere la Sinodul rus împotriva Patriarhului Chiril, solicitând ca acesta să renunțe la înalta sa funcție, potrivit publicației online gazeta.ru

Președintele APDC a analizat informațiile cu privire la activitatea patriarhului, în urma cărora a sesizat încălcări ale canoanelor bisericești, suficiente pentru a-l lipsi pe acesta de primatul papal. Declarația conține în special probe că Patriarhul rus ar fi vinovat de extorcare, concubinaj, comerț particular și escapade în incinta bisericii, de asemenea pentru hirotonisirea sa înainte de vârsta minimă. Președintele APDC, Mihail Anșakov, face referire la normele canonice adoptate de Consiliile Bisericilor Ecumenice, comparându-le cu informațiile de interes public cu privire la viața și activitatea patriarhului. În declarație, șeful APDC pomenește despre scandalurile iscate de gesturile patriarhului, cel mai mediatizat fiind acela al dispariției „miraculoase” a unui ceas de marca Brequet dintr-o poză postată pe un site oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, dar și despre alte cazuri în care acesta a fost implicat.

Anșakov a recunoscut că o singură declarație nu este suficient de convingătoare pentru a fi luată în serios. Prin urmare, acesta îndeamnă pe toți creștinii ortodocși să înainteze o copie a declarației către Sinod pentru examinarea acesteia în instanța de judecată bisericească.

„Conform Regulamentului Bisericii Ortodoxe Ruse, oricare membru al bisericii are dreptul de a solicita. Solicitantul trebuie să fie botezat, să aibă discernământ, să nu fie excomunicat de biserică și să nu afișeze public un mod de viață vicios”, a menționat Anșakov. „În opinia mea, Patriarhul Chiril trebuie să fie caterisit și excomunicat cât mai repede din biserică pentru a nu ponegri imaginea ei”, a concluzionat Anșakov.
Comerț cu țigări sub paravanul bisericii, petreceri, achiziționarea unor obiecte de lux – iahturi, ceasuri, apartamente -, o escapadă descoperită de presă, acumularea unei averi fabuloase, relația sa cu politica și suspiciunile că ar fi fost omul poliției politice sovietice, KGB, sunt doar câteva dintre gesturile care au făcut din Patriarhul Chiril un personaj controversat chiar în rândul enoriașilor ruși.

După Gazeta.ru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *