CSI / Rusia

Atac surpriză al ucrainenilor, la vest de Izium

SUA au aprobat furnizarea de artilerie cu rază lungă (HIMARS) către Ucraina, dar armamentul occidental ajunge greu pe frontul ucrainean. De asemenea vor fi furnizate și rachete antinavă Harpoon. Armata Ucraineană a primit deja din Danemarca astfel de baterii și le-a și instalat deja pe coastele Mării Negre, ceea ce a determinat o retragere mai în larg a navelor ruse. Acest tip de baterii pot preveni un desant marin, dar nu pot asigura un coridor de export de cereale, așa cum își doresc și Ucraina și restul lumii.

Frontul de Est. Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul și în interiorul orașului Severodonețk, dar încă nu au capturat zona industrială Azot și nici nu au preluat controlul deplin al orașului din 15 iunie. Totuși, ISW apreciază că trupele ucrainene din Severodonețk sunt în mare izolate iar liniile lor de comunicație probabil că sunt tăiate.

Însă ofensivele ruse dinspre Toshkivka și Popasna spre Lisiceansk și Bakhmut sunt în continuare respinse. În plus, informațiile (care au circulat încă de acum două zile) privind un atac al ucrainenilor de la vest de Izium par a se confirma. Nu este clar însă dacă este vorba de o ofensivă serioasă, sau numai de atacuri de hărțuire pentru îngreunarea ofensivei ruse spre Sloviansk. Pe rețelele de socializare circulă informații privind eliberarea a trei localități și apropierea Armatei Ucrainene la doar câțiva kilometri de Izium, punct de concentrare al forțelor ruse, în faza a doua a conflictului.

ISW apreciază că forțele ruse ar fi putut organiza atacuri sub steag fals în orașul Donețk, după bombardamentele de alaltăieri care au lovit zonele urbane ale acestuia, contrar practicii Armatei Ucrainene de a nu bămbarda zonele locuite, chiar dacă au fost cucerite de ruși.

La Harkov, rușii continuă bombardamentele și par a se apropia din nou de al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei.

Pe Frontul de Sud, sunt raportate noi concentrări ale forțelor ruse la Melitopol. La Herson frontul nu a evoluat, în ultimele 24 de ore.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *