Externe

Atacatorul din Bruxelles care a ucis 2 oameni a fost prins. Cine este bărbatul care a revendicat atentatul în numele Statului Islamic

Bărbatul căutat pentru uciderea a doi suedezi, suporteri ai echipei naționale de fotbal a Suediei, și rănirea unui șofer de taxi în Bruxelles a fost arestat. Suspectul se află la terapie intensivă, potrivit ministrului de Interne.

Bărbatul înarmat care a ucis luni doi cetățeni suedezi la Bruxelles a fost arestat marți, a declarat primarul capitalei belgiene, Philippe Close, la postul de televiziune BFM TV, conform Reuters și Digi24.ro.

„Se pare, într-adevăr, că suspectul a fost neutralizat”, a declarat Close după ce a fost anunțată o arestare într-o cafenea din cartierul Schaerbeek din Bruxelles. 

Ministrul de interne Annelies Verlinden a declarat pentru postul de televiziune VRT că arma automată găsită asupra „persoanei neutralizate” este aceeași cu cea folosită în timpul atacului. 

Procurorii declaraseră anterior că așteaptă confirmarea că este vorba despre suspect.

Potrivit ministrului de Interne, Annelies Verlinden, suspectul lovit în această dimineață de focuri de armă ale poliției se află în prezent la terapie intensivă, transmite Rtbf.be

Suspectul afirma în mai multe videoclipuri postate pe rețelele sociale că aparține Statului Islamic. Imaginile îl arată pe bărbat purtând o jachetă portocalie fluorescentă și o cască albă, ținând în mână o armă. 

Coborând de pe un scuter, el ar fi tras mai multe focuri de armă în stradă înainte de a urmări persoane care se refugiaseră în holul de intrare al unei clădiri, pornind ulterior din nou pe scuter. 

Într-o înregistrare video, bărbatul cu un puternic accent tunisian și-a revendicat fapta. El a explicat în arabă că este membru al Statului Islamic și s-a lăudat că a ucis trei suedezi, conform Rtbf.be

El a fost identificat ca fiind Abdeselam L, în vârstă de 45 de ani, din Schaerbeek, de origine tunisiană. În cadrul unei conferințe de presă susținute marți dimineață, la ora 5.00, premierul a confirmat că acesta se afla ilegal în Belgia. De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. A fost radiat în 2021, dar ordinul său de a părăsi țara nu a mai fost emis. Este cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și subminarea securității statului. 

În 2016, un serviciu străin l-a semnalat ca fiind un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar era unul dintre zecile de rapoarte zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul justiției Vincent Van Quickenborne, și nu s-a putut face nimic la momentul respectiv. 

Recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia. Centrul Comun de Informare, înființat pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: „Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă”, a explicat Vincent Van Quickenborne. 

Actul său nu a avut nicio legătură directă cu conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă pe contul de Facebook pe care a postat videoclipul în care și-a revendicat fapta, el făcuse referire anterior în cursul zilei la uciderea islamofobă a unui băiețel în Statele Unite. 

Dar faptul că a vizat suedezi probabil nu este o coincidență: așa cum a confirmat criminologul Michaël Dantinne de la Universitatea din Liège, imaginea acestei țări membre a Uniunii Europene s-a deteriorat puternic în lumea musulmană după ce mai multe profanări ale Coranului au fost autorizate pe teritoriul său. 

Se crede că suspectul a acționat singur.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *