Externe

Atacul asupra procurorului general al Bulgariei ar fi fost o înscenare, susţine opoziţia

Presupusa tentativă de asasinat din această săptămână asupra procurorului general al Bulgariei, Ivan Gheşev, s-ar putea să fi fost o înscenare, afirmă personalităţi bulgare proeminente asociate opoziţiei, în timp ce sporesc îndoielile cu privire la dovezile care susţin versiunea oficială a evenimentelor, relatează POLITICO.

Luni, oficialii au declarat că procurorul general al ţării, Ivan Gheşev, a scăpat nevătămat după ce o bombă amplasată pe marginea drumului a explodat în timp ce trecea cu maşina.

Borislav Sarafov, şeful Serviciului Naţional de Investigaţii, a vorbit despre o explozie ”extrem de puternică” care a generat o coloană de foc şi a lăsat un crater de 3 metri lăţime pe şosea. ”În mod evident, bomba a fost menită să ucidă”, a declarat el pentru presa naţională.

Reporterii care au ajuns la locul exploziei după câteva ore au găsit doar un mic petic de iarbă uşor deranjat, ceea ce imediat a dat naştere la ironii pe reţelele sociale.

Iar unele dintre cele mai proeminente figuri ale opoziţiei din ţară s-au alăturat corului de voci care pun la îndoială presupusul atentat.

Urmările presupusei explozii arată mai degrabă ca şi cum cineva ar fi încercat să ”sperie iepurii” decât să comită un asasinat, a glumit Asen Vasilev, cofondator al partidului anticorupţie Continuăm schimbarea.

Ivan Gheşev este o figură controversată în Bulgaria. În calitate de procuror-şef, el deţine puterea de a intenta procese penale împotriva presupuşilor gangsteri care, spun liderii opoziţiei, s-au infiltrat în stat la cel mai înalt nivel. Nu reuşeşte să facă acest lucru, spun ei, iar oficialii corupţi ar fi putut înscena atacul din această săptămână pentru a domoli apelurile de a-l trage la răspundere.

”Această presupusă tentativă de asasinat are ca obiectiv principal zădărnicirea unei reforme radicale a Parchetului prin glorificarea victimei”, a declarat Atanas Atanasov, copreşedinte al partidului Bulgaria Democratică, adăugând că există ”dovezi clare de înscenare”.

Ilian Vassilev, fost ambasador la Moscova, a comparat incidentul cu o campanie rusă de dezinformare şi a declarat că ar putea prevesti o represiune. ”Gheşev a folosit manualul Kremlinului în crearea de PR de criză pentru a justifica agresiunea”, a spus el.

Joi, Europol a anunţat că s-a oferit să se alăture anchetei.

Ministerul de Interne a refuzat să comenteze, precizează POLITICO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *