Externe

Atentatele din Paris: Mohamed Abdeslam îi cere fratelui său Salah, să se predea

Într-un interviu pentru RTBF, Mohamed Abdeslam îi cere fratelui său Saleh să se predea "pentru a putea oferi răspunsuri familiei sale, dar şi oamenilor şi familiilor victimelor. Preferăm să-l vedem la închisoare decât într-un cimitir".

Mohamed este cuprins de tristeţe şi de furie faţă de celălalt frate al său, Brahim, care şi-a detonat vesta cu explozibili la un restaurant de pe bulevardul Voltaire din Paris, pe 13 noiembrie.

Convins că fraţii săi au fost mai degrabă manipulaţi decât radicalizaţi, Mohamed speră că Salah s-a răzgândit în ultima clipă şi nu a participat la atentatele de la Paris, soldate în total cu 130 de morţi.

"Salah este foarte inteligent. În ultima clipă a decis să se întoarcă din drum. El a văzut că ceva nu corespunde cu ceea ce aştepta şi s-a răzgândit. Amintesc că la ora actuală, nu ştim dacă el chiar a ucis, dacă era la locul" atentatelor. "Predă-te!", îi transmite el fratelui său.

Mohamed Abdeslam afirmă că nu a văzut niciun semn la fraţii săi şi nu a ştiut nicio clipă ce se întâmpla. "Mi-am văzut fraţii cu 2-3 zile înainte să plece. Nu era niciun semn. Nu a existat adio, la revedere". Bărbatul povesteşte că a aflat de la mama sa că cei doi fraţi "au plecat într-o călătorie de iarnă, la schi".

Salah era urmărit de Securitate, iar Brahim încercase să plece în Siria, dar Mohamed susţine că nu a ştiut nimic. "În urmă cu şase luni, am văzut o schimbare în comportamentul lor. Dar faptul că trăiau mai sănătos, se rugau, nu mai consumau alcool, mergeau la moschee din când în când nu este neapărat un semn de radicalizare", conchide el.

Salah Abdeslam este căutat în continuare de autorităţi, fiind bănuit că a plecat în Belgia a doua zi după atentate, cu ajutorul a doi bărbaţi, Hamza Attou şi Mohammed Amri, arestaţi la 14 noiembrie în localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, şi inculpaţi.

Potrivit unor surse, Salah Abdeslam s-ar afla în Regiunea Bruxelles şi ar încerca să fugă în Siria. Abdeslam ar avea o geacă largă, sub care ar ascunde o centură cu explozibili, fiind pregătit să comită un atac sinucigaş, i-a spus avocatei sale unul dintre bărbaţii care l-au ajutat să vină în Belgia.

Avocata Carine Couquelet a declarat la televiziunea belgiană că această informaţie ridică semne de întrebare, inclusiv posibilitatea ca Salah Abdeslam să fi ezitat să-şi detoneze centura explozivă la Paris, aşa cum a făcut fratele său Brahim.

Prieteni ai lui Abdeslam au declarat pentru ABC News că au vorbit cu el pe Skype şi le-a spus că se ascunde la Bruxelles şi încearcă cu disperare să ajungă în Siria.

Aceştia au precizat că suspectul este prins la mijloc, între autorităţile europene care îl caută şi membrii grupării Stat Islamic, care îl "urmăresc", nemulţumiţi că nu şi-a detonat centura cu explozibili.

Potrivit presei belgiene, poliţia din Bruxelles a fost în alertă joi seara, în urma unor informaţii obţinute de serviciile secrete conform cărora Salah Abdeslam ar fi fost văzut la Anderlecht, o localitate din Regiunea Capitalei Bruxelles.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *