Politică

(ATENȚIE) Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană NU PERMITE UNIREA R.Moldova cu România

Titlul II
Dialogul politic și reformele, cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate

Articolul 3
1. Dialogul politic în toate domeniile de interes reciproc, inclusiv ce ține de reformele pe plan național, precum și cele din politică externă și de securitate. (…)
2. Obiectivele dialogului politic trebuie să fie:
(a) a aprofunda asocierea politică și de a spori convergența și eficiența politicilor, inclusiv a celei de securitate;
(b) a promova stabilitatea și securitatea internațională bazate pe un multilateralism eficient;
(c) a consolida cooperarea și dialogul privind securitatea internațională și managementul conflictelor, în special pentru a face față provocărilor și amenințărilor-cheie la nivel global și regional;
(d) a încuraja o cooperare practică și orientată spre rezultate pentru a consolida pacea, securitatea și stabilitatea pe continentul european;
(e) a consolida respectul pentru principiile democratice, statul de drept și buna guvernare, drepturile omului și libertățile fundamentale, inclusiv drepturile minorităților naționale (…);
(f) a dezvolta un dialog și de a aprofunda cooperarea dintre părți în domeniul securității și apărării;
(g) a respecta și a promova principiile suveranității și integrității teritoriale, inviolabilității frontierelor și independență.

Articolul 4
Reforma internă
Părțile vor coopera la dezvoltarea, consolidarea și creșterea stabilității și eficienței instituțiilor democratice și a statului de drept; la asigurarea respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale; de a face progrese în reforma sistemului judiciar și juridic, astfel încât să asigure independența sistemului judiciar, să consolideze capacitatea administrativă și să garanteze imparțialitatea și eficacitatea organelor de drept (…).

Articolul 5
Politica externă și securitate

1. Părțile vor intensifica dialogul și cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate, inclusiv politica de apărare (PASC) și abordează în special probleme de prevenire a conflictelor și gestionare a crizelor, stabilitatea regională, dezarmare, controlul armamentelor (…).

2. Părțile reafirmă angajamentul față de principiile respectării suveranității și integrității teritoriale, inviolabilității frontierelor și a independenței

Articolul 6
Curtea Penală Internațională
1. Părțile reafirmă că cele mai grave crime care preocupă comunitatea internațională ca un întreg nu trebuie să rămână nepedepsite și că reprimarea lor trebuie să fie asigurată prin adoptarea măsurilor la nivel național și internațional, inclusiv a Curții Penale Internaționale (CPI).
(…)

Articolul 7
Prevenirea conflictelor și gestionarea crizelor
Părțile vor consolida cooperarea practică în prevenirea conflictelor și gestionarea crizelor, în special în vederea posibilei participări a Republicii Moldova la operațiunile civile și militare conduse de UE privind gestionarea crizelor, precum și exercițiile și instruirea corespunzătoare, de la caz la caz, ulterior unei eventuale invitații din partea UE.

Articolul 8
Stabilitate regională
1. Părțile vor intensifica eforturile comune pentru promovarea stabilității, securității și dezvoltării democratice în regiune și vor lucra împreună pentru soluționarea pașnică a conflictelor regionale.
2. Părțile își reafirmă angajamentul față de o soluție durabilă pentru problema transnistreană, cu respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova. Până la rezoluția sa și fără a aduce prejudicii formatului de negociere stabilit deja, problema transnistreană va constitui unul dintre subiectele centrale pe agenda dialogului politic și a cooperării între părți, precum și în dialogul și cooperarea cu alți actori internaționali interesați.
(…)

Articolul 9
Armele de distrugere în masă
1. Părțile consideră că proliferarea armelor de distrugere în masă și a mijloacelor de furnizare a acestora, atât pentru actorii statali, cât și non-statali reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa păcii și stabilității internaționale. Prin urmare, părțile convin să coopereze și să contribuie la combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și a mijloacelor de furnizare a acestora prin conformarea deplină tratate și acorduri internaționale.
(…)

Articolul 10
Arme mici și arme ușoare și controlul exportului de arme convenționale
1. Părțile recunosc că fabricarea ilicită, transferul și circulația armelor de calibru mic și armament ușor, inclusiv muniția aferentă, precum și acumularea lor excesivă, managementul ineficient, stocurile insuficient securizate și răspândirea necontrolată continuă să reprezinte o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale.
2. Părțile convin să respecte și să aplice integral obligațiile care le revin pentru a face față comerțului ilicit cu armele de calibru mic și armament ușor. (…)

Articolul 11
Cooperarea internațională în lupta împotriva terorismului
1. Părțile convin să lucreze împreună la nivel bilateral, regional și internațional pentru prevenirea și combaterea terorismului, în conformitate cu dreptul internațional, a standardelor internaționale privind drepturile omului (…).
2. Pentru acest scop, acestea vor coopera, în special, pentru a aprofunda un consens internațional privind lupta împotriva terorismului, inclusiv cu privire la definirea juridică a actelor teroriste și de lucru în vederea unui acord privind Convenția generală asupra terorismului internațional.

Sursa: Timpul.md (LINK)

(TRADUCEREA REDACȚIEI) Acordul de Asociere RM – UE: Articolele 1 – 20 (Titlurile I-III)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *