Social

Atenţie! Actele de stare civilă vor costa mai ieftin şi vor fi eliberate mai repede

Totodată, vor fi micşorate termenele de eliberare a actelor de stare civilă, la 20 de zile, faţă de 25 de zile, în prezent. Noile modificări rezultă din metodologia de calculare a tarifelor la serviciile prestate contra plată de Serviciul Stare Civilă, aprobată, astăzi, de Guvern.

În context, va fi diminuat, cu 50 la sută, tariful perceput pentru examinarea dosarului privind rectificarea, completarea rubricii "naţionalitatea" în actul de stare civilă, în regim de urgenţă. De asemenea, vor descreşte tarifele pentru soluţionarea cererii privind urgentarea căsătoriei, pentru examinarea cererii privind schimbarea numelui de familiei sau a prenumelui, precum şi pentru examinarea cererii privind transcrierea actului de stare civilă. Totodată, se instituie prestarea gratuită a încheierii căsătoriei în regim de urgenţă, atunci când există motive indicate în legislaţie, precum cazurile excepţionale: pericol pentru viaţă, graviditate, naşterea copilului etc.

În acelaşi timp, a fost extins numărul de persoane care beneficiază de scutiri la plata serviciilor prestate. Astfel, vor fi prestate gratuit serviciile prestate pentru tinerii din categoria orfanilor şi pentru cei care studiază în instituţiile de învăţămnt, de la majorat şi până la vârsta de 23 de ani. Concomitent, autorităţile tutelare vor fi scutite de plata tarifului pentru serviciile presate în interesul copiilor rămaşi fără ocrotire părintească.

Sursă: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *