Actualitate

(ATENȚIE) Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău face aluzii la atenția specială pe care o va primi Taraclia și Comratul

Misiunea diplomatică rusă, potrivit Komemrsant.md, evită să precizeze prin ce se va manifesta această „atenție specială”. Experții presupun însă că după Tiraspol, Comratul și Taraclia vor deveni pârghii de rezistență împotriva cursului pro-european al Chișinăului.

Farit Mihametșin a specificat în mesajul său că, aflându-se în vizitele sale din sudul Moldovei, a văzut în Găgăuzia și raionul Taraclia „exemple pozitive demne de urmat” și de alte regiuni ale RM. „Presupun că ele vor fi vizibile, iar în 2014 noi vom atrage o atenție specială”, a spus șeful diplomației ruse în Moldova.

Kommersant.md constată că autoritățile celor două regiuni din sud au o atitudine sceptică vizavi de perspectivele europene ale țării. Cu Găgăuzia conduce Mihail Formuzal, cel care, acum doi ani, a fondat Partidul regiunilor, formațiune ce militează pentru aderarea Moldovei la uniunea vamală. Structurile administrative ale raionului Taraclia sunt controlate de către PCRM, care, de asemenea, vede viitorul Moldovei în uniunea vamală.

Komemrsant.md amintește că autonomia găgăuză va desfășura la 2 februarie un plebiscit privind cursul politic al țării pe plan extern. Coincidență sau nu, în aceeași zi și autoritățile raionului Taraclia vor organiza consultări publice în toate localitățile în cadrul cărora vor întreba oamenii dacă optează pentru cursul pro-erupean sau pentru cel spre uniunea vamală. Deși fără putere juridică, rezultatele acestor acțiuni ar putea fi utilizate în calitate de instrument de presiune asupra Chișinăului, notează Kommersant.md.

Sursa: kommersant.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *