Social

ATENȚIE! Autoritățile au modificat regulile de vânătoare. Poliția de Frontieră vine cu detalii

Autoritățile de la Chișinău au modificat unele prevederi din regulile cu privire la vânătoare. Potrivit ultimei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 27 februarie 2023, au fost stabilite distanțele pentru vânătoarea în zonele de importantă strategică, cum ar fi: frontiera cu Ucraina, Aeroporturile sau centrele de instruire ale Armatei Naționale, scrie Deschide.md.

Astfel, a fost modificată Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr.2 din 25 februarie 2023, încât se va interzice vânatul în limitele următoare:

  •  la o distanță mai mică de 10 km de la frontiera de stat cu Ucraina, cu excepția vânatului vulpilor și șacalilor, pentru care limita este de 5 km;
  •  la o distanță mai mică de 1 km de la periferia oricăror altor localități, cu excepția vânatului vulpilor și șacalilor, pentru care limita este de 300 m;
  •  la o distanță mai mică de 5 km de la unitățile militare, centrele de instruire ale Armatei Naționale și obiectivele strategice (Aeroportul Internațional Chișinău, Aeroportul Internațional Mărculești, Aeroportul Internațional Bălți și Aeroportul Internațional Cahul),  cu excepția vânatului vulpilor și șacalilor, pentru care limita este de 1 km.

Anterior, conform normelor legale era suspendată desfășurarea oricărui tip de vânătoare în fondul cinegetic național pe perioada stării de urgență. Orice tip de vânătoare sau tentativă de a vâna, constatate de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului în perioada stării de urgență se considera drept braconaj și era sancționat conform actelor normative.

În acest sens, Poliția de Frontieră va autoriza vânătoarea în zonele menționate, cu respectarea legislației în vigoare, dar și vine cu unele recomandări pentru persoanele care intenționează să vâneze vulpi și șacali în zona de frontieră.

Pentru autorizarea vânătorii în zona de frontieră, Poliţia de Frontieră va elibera persoanei un aviz, care reprezintă acordul scris, conform căruia posesorul acestuia beneficiază de dreptul de aflare în zona de frontieră pentru desfășurarea vânătorii. Avizul pentru desfășurarea vânătorii în zona de frontieră este obligatoriu pentru toți solicitanţii, inclusiv pentru persoanele care locuiesc permanent în zona de frontieră.

Avizul poate fi obținut în baza permisului electronic de aflare în zona de frontieră prin accesarea site-ului oficial al Poliției de Frontieră, la capitolul Informații utile, rubrica „E-Permis” sau acces direct pe link: epermis.border.gov.md. Persoanele vor completa formularele cu informația solicitată, iar ulterior după examinarea cererii vor recepționa pe adresa de email indicată avizul pentru vânătoare semnat electronic.

Totodată, pentru cetățeni este pus la dispoziție un număr de contact: (022) 264-562, unde ofițerii Direcției regim și ordine publică pot oferi consultații despre corectitudinea îndeplinirii online a cererilor sau vă adresați la una din cea mai apropiată subdiviziune a Poliției de Frontieră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *