Actualitate

(ATENȚIE MAXIMĂ) Închideți canalele rusești cât nu e prea târziu

În primul rând pentru a vedea nivelul de cultură și informare a moldovenilor din țară și din afară, dar totodată pentru a intra în dezbateri politice. Ce se întâmplă acolo întrece orice imaginație iar abordările pe care le au conaționalii mei mă cutremură și mă fac să regret să m-am născut într-o țară cu ei.

Nu vorbesc de rușii care dau tonul oricăror conflicte, vorbesc de moldovenii noștri care îl consideră pe Putin președintele lor, vorbesc de sondaje care arată că ”ai noștri aleg Moscova în detrimentul Parisului”, vorbesc de moldoveni care susțin separatismul, radicalismul, rasimul (”inima neagră a lui Obama”) și alte atrocități înnăscute conștient de canalele rusești. Există și oameni normali care încearcă fără succes să răsusciteze niște sovietici analfabeți, dar discuția degenerează în acuzații la persoane și injurii. Acolo înjur și eu, nu rezist altfel.

Trei elemente comune în dezbaterile de pe Odnoklassniki:

1. Românofobia – boală încurabilă acolo. Rușii se cutremură când aud cuvântul ”România” sau ”Român”. Mai mult ca atât, indiferent de subiect, ei singur învocă ocupația românească. Când au aflat că moldovenii vor călători liber în Europa, au strigat cu toții în hor că n-au nevoie să meargă în Europa, ”la Rusea” sunt primiți mai călduros.

2. Salvatorii ruși – Ocuparea Crimeei, Osetiei de Sud, Abhaziei, Transnistrie este salutată chiar și de moldovenii noștri. Ei privesc știrile de la Pervâi Canal, ce întrebări poate să mai existe?

3. Robi în Europa – ideea potrivit căreia guvernarea noastră vinde țara Europei și SUA este una permanentă. De parcă cineva ar avea nevoie de cea mai alcoolică țară din lume, cea mai săracă din Europa, cea mai dezastruasă la capitolul demografie cu un conflict (sau deja două) care pot izbucni în orice moment.

Aceste manipulări și stereotipuri au fost născute de canalele rusești de televiziune în toate fostele țări sovietice. Unica soluție este să informăm cetățenii noștri corect, iar asta înseamnă să sistăm toate canalele ruseși pe teritoriul RM, sau cel puțin cele de știri, așa cum dorește să facă Ucraina în prezent.

Și că acest gând să nu rămână doar postare pe un blog, poate o transformăm în inițiativă?

Minte moldovenilor. Multă.

Sursa:  voxreport.unimedia.info
Andrei Fornea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *