Actualitate

Atenție pentru deţinătorii de patente

Prevederile se conţin în proiectul modificărilor şi completărilor în actele legislative în vigoare, care vizează realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016, aprobat de Guvern, scrie IPN.

Termenul în care urmează a fi restabilită patenta constituie 10 zile din momentul depunerii cererii. Totodată, perioada în care titularul nu a putut beneficia de patentă nu va fi posibil de restabilit.

Impunerea fiscală a titularilor de patentă se efectuează prin costul achitat pentru patentă . Acesta include impozitul pe venit, taxele pentru resursele naturale, taxa pentru unităţile comercială, dacă e vorba de desfăşurarea activităţii de comerţ, taxa pentru amenajare. Costul patentei nu include contribuţiile de asigurări sociale de stat, care sunt plătite individual de deţinătorii de patentă. De asemenea, titularii de patentă îşi procura poliţă de asigurări obligatori în medicină.

Costul patentei de întreprinzător în Republica Moldova diferă de la o localitate la alta. De exemplu, în municipii taxa lunară pentru desfăşurarea activităţi de comerţ în baza patentei este de 180 de lei, în centrele raionale de 90 de lei. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *