Comentariu

Atenţie, vin românii!

Înainte de toate, se afirmă că vor fi privatizate întreprinderi strategice şi că va fi acordată o preferinţă clară investitorilor români. Iniţial, am zâmbit: care investitori români? Cine din România ar putea face, în acest moment când criza financiară mai durează, o investiţie majoră în R. Moldova? Dincolo de acest fapt trist, presupunând că s-ar găsi totuşi cineva cu potenţă financiară, mă întreb: ar avea oare ipoteticul om de afaceri român curajul să îşi asume o investiţie peste Prut?.. Şi-apoi, nu în cele din urmă, de ce nu s-a arătat „Nezavisimaia Gazeta” îngrijorată de achiziţiile ruseşti din R. Moldova?

Răspunsul este de la sine înţeles: investiţiile de la Moscova sunt bune, cele de la Bucureşti sunt, probabil, fasciste. Punctul al doilea al articolului este constituit de proiectata şedinţă comună a echipelor guvernamentale de la Bucureşti şi Chişinău. Reprezentantul moldovenilor din Transnistria, Valeri Tulgara, este înspăimântat de perspectiva unei asemenea şedinţe: pentru el aceasta e un semnal cât se poate de clar că se pregăteşte unirea R. Moldova cu România. Ar fi trebuit să ştie că România şi Ungaria organizează de ani buni de zile şedinţe de guvern comune, dar nimeni nu se teme că s-ar putea ajunge la o unire. Şedinţele de guvern comune reprezintă o practică curentă în lumea occidentală – se pot detensiona situaţii mai încâlcite, se pot stabili proiecte comune. În niciun caz, nu se discută despre unire… Evident, ziariştii de la „Nezavisimaia Gazeta” cunosc foarte bine aceste lucruri, dar le place prea mult melodia anexionismului românesc pentru a o putea abandona.

În materialul din „Nezavisimaia Gazeta” se strecoară şi opinia unui expert de la Chişinău, Igor Boţan, care a încercat – dar în zadar, se pare – să calmeze spiritele inflamate de „pericolul românesc iminent”. Pentru aceasta, analistul a fost penalizat scurt: a primit doar două rânduri în articol, pe care aproape că le poţi trece cu vederea, sărind la bomba-bombelor – expertul rus Mihail Deleaghin avertizează că investitorii români care vor veni la Chişinău au de gând să cumpere respectivele întreprinderi pentru a le… închide, în ideea distrugerii concurenţei. Ţinta românilor? Industria vinicolă din R. Moldova, care se află pe primul loc între priorităţile românilor la capitolul „ce mai distrugem săptămâna aceasta”. După ce aruncă bomba distrugerii industriei vinicole din R. Moldova, expertul rus revine şi el la şedinţa guvernamentală comună. Deleaghin nu are niciun dubiu: această şedinţă înseamnă intrarea Chişinăului sub controlul Bucureştiului, iar deciziile privind R. Moldova se vor lua din acel moment în România. Scenariul descris de „Nezavisimaia Gazeta” este complet: dezastru economic plănuit în România, urmat de anexare prin şedinţa guvernamentală comună. R. Moldova este destinată dispariţiei, ne avertizează „Nezavisimaia Gazeta”, fără să menţioneze, desigur, capitalul şi trupele ruse din Transnistria. Acelea se găsesc pe bună dreptate acolo, pentru că – nu-i aşa? – Rusia se învecinează cu cine vrea…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *