Ultima oră

(ATENȚIE) Zeci de ONG-uri şi instituţii mass-media acuză abateri în desfăşurarea concursului privind selectarea profesorilor de drept titulari în calitate de membri ai CSM. Parlamentul decide ASTĂZI în ședință pe cine numește

Astăzi, începând cu ora 10, Parlamentul se întrunește în ședință plenară unde va examina proiectul de lege privind numirea mai multor membri în CSM:Vom reveni cu detalii.


La 17 decembrie, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a publicat lista celor 14 candidaţi. Interviul cu aceştia a avut loc la 19 decembrie. În urma concursului, au fost selectaţi 3 candidaţi. Este vorba de Gheorghe Avornic, Teodor Cârnaţ şi Violeta Cojocaru.

Semnatarii apelului către Parlament îşi exprimă îngrijorarea că în plen nu vor fi propuşi cei mai buni candidaţi dintre cei care au participat la concurs. Semnatarii sunt nemulţumiţi de modalitatea de organizare a concursului, deoarece comisia nu a prevăzut etapa consultărilor publice. CV-urile candidaţilor au fost făcute publice la 17 decembrie, iar audierea acestora a avut loc pe 19 decembrie. În acest răstimp nu a fost posibilă expedierea către comisie a unor avize cu privire la candidaţi. De asemena, nici instituţiile mass-media nu au avut posibilitatea să facă investigaţii cu privire la candidaţi.

„Comisia nu a explicat în baza căror criterii au fost selectaţi candidaţii, iar decizia comisiei a fost luată în doar câteva minute de deliberare. Aceste aspecte sunt de natură să atragă critici în ceea ce priveşte transparenţa şi temeinicia procesului de selectare şi pot afecta încrederea societăţii în Consiliul Superior al Magistraturii”, se spune în apelul semnatarilor. Pentru a asigura o mai mare transparenţă şi credibilitate a procesului de selectare, cele 12 organizaţii solicită comisiei publicarea rezultatelor votării şi a motivelor care au stat la baza propunerii unor candidaţi şi respingerea altor candidaţi.

Semnatarii apelului sunt Amnesty International Moldova; Asociaţia Presei Independente; Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi; Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului; Centrul de Investigaţii Jurnalistice; Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM); Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO); Comitetul pentru Libertatea Presei; Fundaţia Est-Europeană; Institutul de Politici Publice (IPP); Programul Buna Guvernare a Fundaţiei Soros-Moldova şi Ziarul de Gardă. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *