Actualitate

Au apărut testele pentru emigranții care vor să lucreze în Rusia

Emigranții din Rusia vor trebui să dea un test de istorie pentru a obține permis legal de muncă. În afară de aceasta, ei vor trebui să dea dovadă că au cunoștințe elementare de limba rusă și legislație. Fiecare din cele trei teste conține câte zece întrebări cu trei variante de răspuns. Persoana examinată trebuie să răspundă corect la cel puțin 5 întrebări ca să susțină testele cu succes. Se știe că în Rusia muncesc mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Prin urmare, o parte din ei va trebui să dea testul. Vă prezentăm traducerea în română a câtorva întrebări pregătite de către Serviciul Federal al Migrației care ar putea fi introduse în testele de examinarea cunoștințelor de istorie a Rusiei și cele privind legislația Federației Ruse.

Testul de istorie:
1. Lupta de la Kulikovo a avut loc în… (Răspuns corect: 1380)
2. Eliberarea Rusiei de Hoarda de Aur a avut loc în… (R. c.: sec. al XV-lea)
3. Ultimul împărat al Rusiei a fost… (R. c.: Nicolae al II-lea)
4. Marele război pentru apărarea patriei al poporului sovietic a avut loc în… (R. c.: 1941-1945)
5. Comunitatea Statelor Independente (Sodrujestvo Nezavisimych Gosudarstv) a fost creată în… (R. c.: 1991)
6. În 1993 a fost adoptată … (R. c.: Constituția Federației Ruse )
7. Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 au avut loc în…( R. c.: Soci)
8. În 2008, președinte al Rusiei a fost ales… (R. c.: Dmitri Medvedev)
9. Numiți scriitorul rus din a doua jumătate a secolului al XX-lea care a luat Premiul Nobel. (R. c.: A.I. Soljenițîn)
10. Pe 12 decembrie Rusia marchează… (R. c.: Ziua Constituției)
Testul de verificare a cunoștințelor privind legislația rusă:
1. Ce este reprezentat pe stema Rusiei? (R. c.: un vultur bicefal)
2. Câte camere are Adunarea Federală a FR? (R. c.: Două)
3. În cât timp trebuie să vă înregistrați la autoritățile locale după ce ați sosit în Rusia? (R. c.: timp de șapte zile)
4. Permisul de ședere temporară în Rusia se eliberează pentru…( R. c.: trei ani)
5. Unde poate fi înregistrată căsătoria în FR? (R. c.: în birourile de stare civilă, în rus. ZAGS)
6. Cum se numește documentul care oferă dreptul de angajare temporară în câmpul muncii? (R. c.: Permis de lucru, în rus. razreșenie na rabotu)
7. Cum se traduce abrevierea INN (R. c.: Numărul de identificare a plătitorului de impozite, în rus. identificakaționîi nomer nalogoplatel’șika)
8. Cine nu poate fi extrădat din FR către un stat străin (R. c.: cetățeanul FR)
9. Pe cine trebuie să anunțe poliția despre reținerea unui cetățean străin? (R. c.: Ambasada sau Consulatul țării al cărui cetățean este persoana reținută)
10. Pot cetățenii străini să circule liber pe teritoriul FR având toate documentele necesare? (R. c.: DA)

Potrivit legii FR din 20 aprilie 2014, cetățenii străini care solicită viză de reședință, permis de ședere temporară, permis de muncă sau patent trebuie să confirme cunoașterea limbii ruse, a istoriei și legislației FR prin unul din următoarele documente:
1. certificatul privind susținerea celor trei teste
2. diplomă de studii medii generale emisă în URSS până la 1 septembrie 1991
3. diplomă de studii eliberată persoanelor care au susținut atestarea de stat finală pe teritoriul FR din 1 septembrie 1991.

Excepție fac doar specialiștii înalt calificați și studenții instituțiilor de învățământ superior acreditate în Rusia – ei sunt scutiți de examene. De asemenea, în cazul solicitării permisului de ședere temporară sau a vizei de reședință, sunt scutiți de susținerea examenului cetățenii străini cu dizabilități, cetățenii străini care nu au împlinit vârsta de 18 ani, cetățenii străini bărbați și femei care au ajuns la vârsta de 65 de ani, respectiv 60 de ani, precum și cetățenii străini care participă la programul de stat de repatriere în FR. Certificatul privind cunoașterea limbii ruse, a istoriei și a legilor de bază a FR se eliberează de instituțiile de învățământ și alte organizații pe teritoriul FR sau de peste hotare acreditate să desfășoare examenele respective.

Lista organizațiilor din Moscova unde pot fi susținute examenele este afișată pe adresa electronică http://www.fmsmoscow.ru/docs/work_migration/rus.html.

Potrivit unor informații afișate de unele centre de testare, prețul examenului constituie circa 5000 de ruble. Certificatul este valabil pe 5 ani.

Timpul.md (I.M) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *