Actualitate

Au demarat procedurile de implementare a Acordului de construcție a unui nou punct de trecere între Moldova și România

Reprezentanții instituțiilor publice implicate în implementarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Republica Moldova) – Ungheni (România), s-au întrunit sâmbătă, în ședință de lucru.

Ulterior, la ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Serviciului de Informații și Securitate.

În cadrul discuțiilor a fost inițiată procedura de instituire a unei comisii mixte, formată din specialiști ai autorităților publice menționate din R. Moldova, cât și din specialiști desemnați de către instituțiile responsabile din România, care se va ocupa de implementarea Acordului respectiv, ce prevede proiectarea și construcția podului rutier, drumului aferent, precum și construcția și deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat, conex podului, transmite Deschide.md.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că, construirea și instituirea unui nou punct de trecere va permite accelerarea și facilitarea traversării frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizarea traficului transfrontalier și reducerea timpului de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat, care în prezent sunt mai solicitate. 

De asemenea, un nou punct la frontieră va contribui la îmbunătățirea capacităților de procesare a mijloacelor de transport care tranzitează Republica Moldova, dezvoltarea rețelei căilor comerciale pentru traficul transfrontalier, creșterea fluidizării și siguranței traficului rutier, precum și sporirea nivelului de securitate atât pe plan național, cât și regional.

Ulterior, în conformitate cu prevederile Acordului, deschiderea noului punct de trecere se va efectua după crearea infrastructurii corespunzătoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *