Eveniment

Au fost numiți deputații care vor investiga circumstanțele omorului lui Sorin Paciu

Președintele Comisiei a fost numit deputatul comunist Anatolie Zagarodnîi, iar vicepreședinte va deputatul liberal-democrat Iurie Țap. Anatolie Gorilă (PCRM)  va îndeplini funcția de secretar. Alți membri care vor intra în comisie sunt deputații Alexandru Cimbriciuc (PLDM), Iurie Apostolache (PLDM), Alexndru Petkov (PCRM), Grigore Petrenco (PCRM), Valeriu Munteanu (PL) și Alexandru Stoianoglo (PDM). 

Igor Corman (PDM):
„PDM va fi activ în cadrul Comisiei de anchetă”. 

Comisia specială de anchetă va fi formată de nouă membri. Autorii proiectului, deputații PLDM, au propus ca președintele Comisiei să fie propus de comuniști. 

Președintele fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a prezentat proiectul de constituire a Comsiei de anchetă care va elucida modul în care au reacționat instituțiile de stat la incidentul de la Pădurea Domnească.

Deputații Parlamentului au susținut unanim proiectul de hotărâre privind demiterea lui Valeriu Zubco din funcția de procuror general.

Ana Guțu (PL)
: Vom susține demiterea lui Valeriu Zubco. PL pledează pentru demisia de onoare a tuturor funcționarilor participanți la vânătoarea din Pădurea Domnească. 

Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria lui Sorin Paciu, rănit mortal la vânătoarea din Pădurea Domnească.

Maria Ciobanu (PLMD):
Procuratura Generală a devenit o bâtă politică pentru a compromite toate instituțiile de stat a R. Moldova”.

Ion Butmalai (PLDM
): Socot că Valeriu Zubco este cel mai rău procuror din istoria R. Moldova.

Este nevoie de numit prin concurs public un alt procuror apolitic. Vladimir Plahotniuc încearcă să se mențină la putere, corupe consilieri și deputați. Demisia lui Plahotniuc în viitor ar însemna să scăpăm Parlamentul de mafie”.

Vladimir Voronin: „Ultimele două săptămâni au fost perioada celei mai mari rușini a Republicii Moldova. Partidul Comuniștilor nu poate să dea o apreciere a evenimentelor din Pădurea Domnească. Guvernarea a tăinut aceste crime și a devenit avocatul criminalilor. Această tăinuire comisă de procurorul general și a stăpânilor săi din PDM trebuie contracarată. Ea a trebuie oprită prin urmărirea penală a tuturor celor implicați în această crimă. Nu poate fi vorba de o investigație obiectivă, atât timp cât adevărații complici ai lui Zubco conduc statul”. 

Valeriu Streleț (liderul fracțiunii PLDM): „Valeriu Zubco trebuie să vină cu o declarație publică privind incidentul de la Pădurea Domnească.

„Nu mai putem tolera situații care duc la consecinte imprevizibile, suntem pentru purificarea instituțiilor. Fracțiunea PLDM va susține demisia lui Valeriu Zubco”

12.25 Fracțiunea PCRM solicită convocarea unei alte ședințe extraordinare în care se vor examina două chestiuni: demiterea președintelui Parlamentului Marian Lupu și prim-vicepreședintelui Parlamentului Vladimir Plahotniuc.

Pauză de 10 minute. Deputații PCRM au conectat câteva megafoane în sala de ședință în semn de protest că Marian Lupu a refuzat să introducă în ordinea de zi proiectul comuniștilor privind demisia lui Vladimir Plahotniuc.

Comuniștii au cerut introducerea în ordinea de zi proiectul PCRM privind revocarea din funcție de prim vice-președintelui Parlamentului Vladimir Plahotniuc.

”Cerem să respectați normele legale și să înregistrați acest proiect înaintat de 34 de deputați comuniști”, a solicitat Grigore Petrenco. 

12.04
A început ședința extraordinară a Parlamentului. Deputații vor examina două proiecte de hotărâri: eliberarea din funcție a procurorului general Valeriu Zubco și constituirea comisiei de Comisiei de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din 23 decembrie.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *