Actualitate

Au fost reținuți autorii exploziei din 14 octombrie 2009

 Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Procuraturii Generale, Vasilii Zaharov (născut în 1979), Evghenii Bujac (1989), Alexei Gânu (1984) şi Timur Dari (1980) sunt presupuşii autori ai infracţiunii din preajma Arcului de Triumf, în urma căreia au avut de suferit circa 40 de persoane. Identitatea acestora a fost stabilită în urma mai multor măsuri luate de colaboratorii instituţiilor, inclusiv interceptarea convorbirilor telefonice, urmăririle tainice etc. Timur Dari este în căutare penală de către Federaţia Rusă, pentru uz de fals.

Interogatoriul care a urmat a scos în evidenţă modul în care a fost folosită grenada, de model „РГ – 42”. S-a stabilit că în primăvara anului 2009, Vasilii Zaharov, din motive necunoscute, a împrumutat-o de la Dari Timur, acesta din urmă o deţinea din anul 2006. Ulterior, obiectul explozibil a fost păstrat la domiciliul lui Zaharov. Pe 14 octombrie, în timpul manifestaţiilor din centrul oraşului, Zaharov, Bujac şi Gânu, având o înţelegere prealabilă, au pus în aplicare planul lor neortodox. Acţiunea lor a avut loc din intenţii pur huliganice.

Poliţia afirmă că toţi cei implicaţi şi-au recunoscut vina şi la moment sunt reţinuţi.

Amintim că explozia s-a produs în jurul orei zece seara, în timp ce pe scena din PMAN cânta interpretul român, Ștefan Bănică Jr. Pentru a nu amplifica panica printre oameni, concertul a continuat, dar s-a încheiat mai devreme decât era planificat.

La începutul anului, Procuratura Generală examina inclusiv versiunea de act terorist.

PG a înaintat învinuirea de omor intenţionat lui Vasilii Zaharov, Evghenii Bujac şi Alexei Gânu (riscă închisoare de la 10 la 20 de ani sau detenţie pe viaţă), iar lui Timur Dari – învinuirea de păstrare şi comercializare ilegală a muniţiilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *