Au legumele din piaţă nitraţi?
Şeful Direcţiei fitotehnie, semenologie, horticultură şi pepenierit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Mihai Suvac, ne-a comunicat că cantitatea de nitraţi din fructe şi legume poate fi verificată la laboratoarele veterinare din cadrul Pieţei Centrale. Acestea pot depista nivelul de nitraţi, nu însă şi cel al pesticidelor, lucru care este mai dificil şi necesită mai mult timp pentru investigare.
Specialiştii Agenţiei Europene pentru Securitate Alimentară spun că există câteva reguli simple prin care putem reduce nivelul pesticidelor din alimente. Astfel, se recomandă spălarea fructelor şi a legumelor cu apă caldă, în special a cartofilor, morcovilor, citricelor. În cazul roşiilor, experţii recomandă ca acestea să fie spălate cel puţin trei minute, în apă adăugându-se puţin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.
Ar fi bine să procuraţi fructele şi legumele în perioada de sezon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!