Au renunțat la gazul rusesc, în favoarea bioenergiei
Prezent la inaugurare, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menționat: „Nu este primul proiect de acest gen în R. Moldova, în Hâncești fiind instalate deja opt sisteme de încălzire pe biomasă, iar astfel cheltuielile se vor reduce în jumătate”, a declarat Valeriu Lazăr. Ministrul a subliniat că banii economisiți vor fi folosiți pentru alte necesități. Acesta a remarcat că obiectivul de durată al Guvernului este ca 20% din piața energetică să fie acoperită din surse regenerabile de energie.
Nicola Harrington-Buhay, reprezentant permanent PNUD și rezident coordonator al ONU, a subliniat că grădinița din satul Crasnoarmeiscoe este prima instituție din R. Moldova care utilizează un sistem de încălzire pe bază de pelete. „Sunteți printre primii care beneficiază de asemenea tehnologii, împărtășiți experiența”, a adăugat reprezentantul PNUD în Moldova.
La eveniment au participat și Sergiu Șova, primarul de Crasnoarmeiscoe, Grigore Cobzac, președintele raionului Hâncești și Svetlana Grubleac, directoarea grădiniței.
Grădinița din satul Crasnoarmeiscoe găzduiește peste 70 de copii și are 20 de angajați. Datorită noului sistem, aici au fost create noi locuri de muncă, zilnic trei operatori vor deservi sistemul de încălzire al instituției. Grădinița va fi aprovizionată cu pelete de către un antreprenor din satul vecin, Ivanovca, unde a fost lansată o linie de producere a peletelor.
Pentru instalarea noului sistem de încălzire, autoritățile și PNUD au investit circa 129 mii de dolari. Proiectul Energie și Biomasă în Moldova este unul de patru ani și dispune de un buget total de 14,56 mln. euro.
Victor Zaharia, stagiar