Actualitate

Au respins înfrățirea cu localitățile din jud. Iași

Subiectul urma să fie discutat în cadrul consiliilor locale din Băcioi, Condriţa, Dumbrava, Ghidighici, Truşeni, Codru, Cruzeşti şi Vadul lui Vodă. Șefa Direcției relații externe din cadrul Primăriei municipiului, Gabriela Ciumac, a anunțat recent că ultimele două suburbii au refuzat să se înfrățească cu localitățile din județul Iași. 

Contactat de TIMPUL, primarul orășelului Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc, a motivat refuzul prin faptul că localitatea pe care o conduce s-a înfrățit deja cu trei orașe din România. „Suntem înfrățiți cu Pucioasa (jud. Dâmbovița), Băile Herculane (jud. Caraș-Severin) și Cacica (jud. Suceva). Ultima comună intră deja în zona transfrontalieră România – Ucraina – R. Moldova, în cadrul căreia putem realiza proiecte comune”, a declarat primarul. El a precizat că, până acum, colaborarea s-a limitat la schimbul grupurilor de copii în perioada vacanțelor de vară.

Nu suntem împotrivă, dar…

În comuna Cruzești, însă, lucrurile par neclare. Gabriela Ciumac ne-a spus că propunerea Primăriei Chișinău a fost respinsă de consilierii locali, pentru că ei nu ar dori să se înfrățească cu cineva. Iar secretarul Consiliului sătesc, Elena Șendrea, ne-a comunicat că subiectul nici nu a ajuns în agenda ședințelor de lucru. Argumentul unor consilieri ar fi faptul că satul Cruzești nu este pregătit să colaboreze cu o localitate din străinătate. Precizăm că în Consiliul local intră zece persoane: patru membri ai PL, trei de la PDM, doi de la PLDM și un comunist.

Unii consilieri au menționat totuși că subiectul nu a fost votat în comisiile de specialitate. „În comisia juridică s-a examinat inițiativa de a ne înfrăți cu localitatea Ciordești din județul Iași. Deși obiecții mari nu au fost, chestiunea a fost respinsă. Președintele comisiei a spus că trebuie să aflăm mai multe despre comuna cu care ar trebui să ne înfrățim”, a menționat consilierul local Nadejda Botea. La rândul său, președintele comisiei juridice, Sergiu Crudu, a declarat că, de fapt, problema constă în lipsa de informație. „Nu suntem împotriva conlucrării cu o comună din România. Vrem ca procesul să fie mai transparent. Nu avem motive să refuzăm, dar nici nu știm cu ce comună ne înfrățim. Am dori ca primăria să ne ofere informația completă”, a declarat Sergiu Crudu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *