Actualitate

Audit: Situațiile financiare ale Ministerului Sănătății atestă denaturări semnificative

Probele de audit au fost acumulate în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și 28 de instituții din subordine și în care ministerul este fondator. Auditul a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine fidelă și veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative și permanente, determinate de mai mulți factori. Printre aceștia se numără neluarea în evidență a terenurilor aflate în folosință (34,7 milioane de lei) și a altor active administrate (88,3 milioane de lei), diferențe ale valorii imobilelor, comparativ cu valoarea cadastrală (36 milioane de lei), menținere în evidență a bunurilor care nu funcționează, sunt demolate sau asupra cărora instituția nu deține drepturi (16,1 milioane de lei).

De asemenea, se menționează denaturarea elementelor bilanțului contabil, exprimate prin nerespectarea normelor metodologice de atribuire la conturi contabile a mijloacelor fixe și a materialelor (23,7 milioane de lei), precum și a creanțelor sau datoriilor (0,1 milioane de lei). Un alt aspect constatat ține de diminuarea valorii patrimoniului public, dat fiind faptul că instituțiile din subordine nu au estimat conform valoarea activelor la intrarea acestora în posesie (5,2 milioane lei), dar și de admiterea erorilor la calcularea deprecierii activelor și a cheltuielilor aferente (2,5 milioane de lei. Este vorba și despre nerespectarea cerințelor și mecanismului de înregistrare, evidență a patrimoniului public (21,6 milioane de lei), precum și de justificare documentară a consumului cu trecere la cheltuieli a unor bunuri (0,1 milioane de lei) etc.

Denaturările constatate anterior de Curtea de Conturi la trei instituții din subordinea MSMPS, neremediate până la raportarea anuală a situațiilor financiare, au afectat semnificativ situațiile consolidate raportate la 31 decembrie 2017 – cu 43,4 milioane de lei. Natura permanentă a abaterilor și raportarea neveridică a datelor au argumentat emiterea opiniei contrare asupra situațiilor financiare consolidate ale MSMPS, întocmite la 31 decembrie 2017.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *