Moldova

Auditorii internaționali nu au găsit datoria Moldovei față de Gazprom

Un audit efectuat de o firmă internațională a infirmat o declarație a gigantului rus Gazprom potrivit căreia guvernul moldovean îi datorează 800 de milioane de dolari.

Acest lucru a fost declarat duminică de președintele moldovean Maia Sandu, scrie Reuters.

Moldova a cumpărat anterior gaze naturale rusești. Dar, la sfârșitul anului 2021, Gazprom și filiala sa moldovenească au declarat că a acumulat datorii de sute de milioane de dolari care trebuie rambursate pentru a asigura aprovizionarea stabilă continuă.

În urmă cu un an, Gazprom a estimat datoria la 709 milioane de dolari, deși această sumă ar putea crește odată cu dobânzile.

Sandu a declarat în cadrul unei întâlniri publice că un audit a infirmat aceste afirmații, deși din comentariile sale nu era clar dacă exista o datorie mai mică.

Sandu a declarat că guvernul de la Chișinău va face o declarație oficială cu privire la concluziile auditului în zilele următoare.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova cumpără gaze din alte surse europene din decembrie anul trecut.

Se pare că guvernul moldovean a pregătit un plan pentru mai multe scenarii pentru sezonul de încălzire, unul dintre acestea prevăzând reluarea achizițiilor de gaze de la Gazprom pentru malul drept, iar altul – o încetare completă a livrărilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *