Actualitate

Aurescu: „România asigură R. Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică. Situația este gravă”

România asigură Republica Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, transmite Zdg.md.

„Situaţia este gravă, pentru că în acest moment R. Moldova are o situaţie energetică foarte complicată, fiind dependentă sută la sută de resurse externe şi în ceea ce priveşte gazul şi în ceea ce priveşte energia electrică”, a declarat oficialul de la București.

Pe 2 noiembrie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA), cu 1 leu și 60 de bani mai mult față de tariful actual. Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie 2022, de la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Anterior, Andrei Spînu a anunțat că, în Republica Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *