Externe

Australia blochează construirea unei noi ambasade ruse

Guvernul australian se va opune construirii unei noi ambasade a Rusiei alături de Parlamentul de la Canberra, a anunţat joi, 15 iunie, prim-ministrul Anthony Albanese, invocând un risc pentru securitatea naţională, scrie News.ro.

Guvernul s-a consultat cu serviciile de informaţii şi ”a primit sfaturi foarte clare în materie de securitate cu privire la riscul prezentat de o nouă prezenţă a Rusiei atât de aproape de Parlament”, a declarat Albanese jurnaliştilor.

Din 2008, Rusia închiriază un teren lângă Parlament din Canberra de la o agenţie a guvernului federal australian, iar în 2011 a obţinut autorizaţia pentru a-şi construi noua ambasadă acolo.

În august 2022, guernul a încercat să rezilieze contractul de închiriere pentru nerespectarea anumitor clauze ale autorizaţiei de construire, dar această decizie a fost anulată de justiţia federală în luna mai anul trecut.

Albanese a anunţat că în lipsa oricăror altor mijloace legale posibile, o lege anume ar fi adoptată de Parlament, cu sprijinul opoziţiei, care să rezilieze contractul de închiriere şi să împiedice construirea ambasadei Rusiei.

„Acţionăm rapid pentru a ne asigura că locul închiriat nu devine o prezenţă diplomatică oficială”, a spus premierul.

El a spus că se aşteaptă ca Rusia să riposteze sau să caute noi acţiuni legale. „Vom vedea care va fi răspunsul, dar am anticipat şi asta”, a spus el.

„Nu credem că Rusia este într-o poziţie bună să vorbească despre dreptul internaţional, având în vedere că l-a respins atât de consecvent şi constant prin invadarea Ucrainei”, a spus Albanese.

Pentru ministrul australian de Interne, Clare O’Neil, noua ambasadă pe care Rusia doreşte să o construiască constituie o ameninţare evidentă la adresa securităţii naţionale a ţării.

„Principala problemă a celei de-a doua ambasade a Rusiei propuse în Canberra este amplasarea acesteia”, a spus ea, adăugând că locul este „direct adiacent” clădirilor Parlamentului.

Actuala misiune diplomatică a Rusiei se află în cartierul Griffith, în sudul oraşului, departe de orice clădiri sensibile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *