ActualitateEconomie

Australia cere unor investitori chinezi să îşi vândă participaţiile deţinute la o companie care exploatează pământuri rare

Trezorierul australian Jim Chalmers a ordonat mai multor investitori legaţi de China să renunţe la acţiunile companiei care exploatează pământuri rare Northern Minerals, din motive de interes naţional, a declarat luni un purtător de cuvânt, citat de CNBC.

Northern Minerals dezvoltă proiectul de pământuri rare grele Browns Range în Australia de Vest, într-un moment în care sectorul a devenit din ce în ce mai strategic pentru utilizările sale în energia verde şi apărare, notează news.ro. Un ordin de eliminare emis de Chalmers duminică spune că Yuxiao Fund are la dispoziţie 60 de zile pentru a dispune de 80 de milioane de acţiuni pe care le-a cumpărat în septembrie. Yuxiao Fund este vehiculul de investiţii private înregistrat în Singapore al chinezului Wu Yuxiao, a relatat anterior Reuters.

Fondul a solicitat în 2022 aprobarea Foreign Investment Review Board (FIRB) pentru a-şi ridica participaţia la Northern Minerals, de la 9,81% din, dar a fost refuzat anul trecut. Preşedintele Northern Minerals, Adam Handley, a declarat că a transmis FIRB anumite activităţi de cumpărare de acţiuni pentru a investiga, în octombrie anul trecut.
”Northern Minerals a făcut trimiterea către FIRB din cauza obligaţiei noastre de a acţiona în interesul tuturor acţionarilor, de a asigura integritatea registrului de acţiuni al companiei şi de a menţine standardele noastre înalte de bună guvernare”, a spus el, adăugând că acest lucru nu va avea niciun impact asupra dezvoltării minei Browns Range. În total, numărul de acţiuni care trebuie cesionate se ridică la aproximativ 10,4% din capitalul social emis al Northern Minerals, care, adăugat la deţinerile Yuxiao Fund, s-ar apropia de 20%, punctul în care o parte ar trebui să-şi declare intenţiile în conformitate cu legea australiană privind preluarea. Northern Minerals a declarat că fondul este controlat de Wu Tao, preşedintele Jinan Yuxiao Group, cu sediul în China continentală. Alţi acţionari străini cărora li s-a ordonat să dispună de acţiuni în termen de 60 de zile includ Ximei Liu, Xi Wang şi Black Stone Resources, se arată în anunţ. ”Trezorierul a emis ordine ca Yuxiao Fund Pte Ltd şi patru asociaţi să îşi reducă participaţiile în Northern Minerals. Decizia, bazată pe sfatul Consiliului de evaluare a investiţiilor străine, este concepută pentru a ne proteja interesul naţional şi a asigura conformitatea cu cadrul nostru de investiţii străine”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Chalmers, într-un comunicat. Browns Range urmează să aprovizioneze rafinăria de pământuri rare Eneabba a Iluka Resources, aflată în construcţie în Australia de Vest, care are deja un angajament de finanţare de 1 miliard USD (665,10 milioane USD) din partea guvernului australian şi aşteaptă o decizie pentru mai mult. Australia caută naţiuni prietenoase pentru a-şi dezvolta industria minerală esenţială, pe măsură ce Occidentul se diversifică departe de producătorul dominant China. Săptămâna trecută, preşedintele Northern Minerals, Nick Curtis, a părăsit consiliul de administraţie al companiei. Curtis a refuzat să comenteze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *