Vedete

Autografe de Ziua Orasului

Un oras plin de lumina si culoare

Valentina Brancoveanu, pictorita

Tot timpul am pictat imagini din partea veche a orasului Chisinau. Cand m-ati sunat, tocmai ma pregateam de expozitia (care a avut loc ieri – n.n.) dedicata Hramului Chisinaului. Pentru mine Chisinaul reprezinta tot ce-i mai frumos in viata. Cand merg prin partea veche a capitalei, simt ca trec prin istorie. E un oras plin de lumina si culoare. Mai rar asemenea orase, pline de verdeata, lumina si de vibratie. Chisinaul emana numai bunatate. Pictand acest oras de o viata, caut sa salvez ceea ce se mai poate salva…

Nu-mi pot exprima in cuvinte dragostea fata de Chisinau

Glebus Sainciuc, artist plastic

M-am nascut aici, nu departe de casa parinteasca a Mariei Cebotari si, iata, de noua decenii, locuiesc chiar in inima Chisinaului, in casa in care au trait parintii mei. Pe durata anilor, mi-a tot crescut dragostea fata de acest oras si ma bucur ca acum traim in liniste si pace. Am fixat pe panza toate locurile pitoresti ale capitalei. Orasul nostru merita sa fie iubit de toate generatiile. Mi-e drag si scump, si vreau sa le fie scump tuturor. De altfel, nici nu-mi pot exprima dragostea fata de Chisinau in cuvinte.

Ma mandresc ca am scris imnul orasului Chisinau

Eugen Doga, compozitor

Pentru mine, inainte de toate, Chisinaul este patria mea. Cuvantul patrie include totul. Este casa, neamul meu si sperantele mele. Ar fi putin sa spun ca tin mult la orasul meu. Eu fac mult pentru el. Tocmai m-am intors din regiunile Stavropol si Krasnoiarsk si tot timpul, in zeci de concerte, interpretam cantecul consacrat Chisinaului. Sunt in permanenta cu Chisinaul in inima si cred ca ar fi bine si chisinauienii sa simta la fel.

Ma intorc mereu aici…

Ilian Garnet, violonist, laureat al mai multor concursuri internationale

Chisinaul este orasul in care ma intorc cu drag, pentru ca il ador. Vin aici, iau o gura de aer si apoi pornesc din nou in turnee in lumea intreaga. Dar, oriunde m-as duce, ma intorc acasa, in orasul natal, pe care nu l-as schimba pentru nimic in lume.

Chisinaul s-a cam balcanizat

Eugen Bazgu, arhitect

Pentru mine Chisinaul este un oras deosebit. Din pacate, in ultimii 20 de ani, s-a construit foarte mult, fara o conceptie clara, incat orasul in mare parte s-a balcanizat. Centrul orasului este in proces de dezintegrare. Ca sa schimbam imaginea capitalei, trebuie sa procedam ca in tarile civilizate. E nevoie de o pretura a centrului istoric, pentru ca astazi acestea se afla in sectoarele Centru, Buiucani, Botanica si Rascani. Un arhitect-sef in aceasta pretura, ca in Vilnius, Caunas si in alte orase, nu se subordoneaza primarului, ci Ministerului Culturii, care are competente in domeniul constructiilor vechi, a monumentelor si acestea sunt protejate de stat.

Capitala m-a facut om

Liubomir Iorga, mester de instrumente populare

Am trei locuri scumpe in viata – satul meu natal, Vadul lui Isac, judetul Cahul, Chisinaul si R. Moldova. Pentru mine, Chisinaul e cel mai scump oras din lume. Altul ca el nu exisa. Chisinaul m-a facut om, aici m-am realizat ca artist – la Opera Nationala, la Ansamblul Academic de Sat de cantece si dansuri populare „Joc” – si ca mester de instrumente populare. Sunt fericit ca orasul isi sarbatoreste Hramul si ca sunt contemporan cu locuitorii lui. Si ma mai bucur ca Chisinaul este acum cu adevarat un oras liber.

…Are un parfum deosebit

Larisa Zubcu, directoarea Salii cu Orga

In ultimii ani, am cutreierat mai multe capitale europene, dar Chisinaul imi este cel mai scump. M-am nascut aici, poate de aceea pentru mine este un oras absolut deosebit, pentru ca am crescut odata cu el. De cate ori ma intorc de peste hotare, imi place nespus de mult sa ma plimb pe artera principala a urbei si in centrul istoric. Mi-e scumpa fiecare piatra, fiecare colt de strada. Chisinaul are un parfum deosebit. Imi pare rau numai de faptul ca orasul vechi dispare treptat. E o localitate cu mult verde si cu o arhitectura deosebita.

Chisinaul nu-i Odesa…

Radu Dolgan, interpret de muzica usoara

Fiind nascut in Chisinau, imi amintesc ca, intr-o camera mica, de pe strada Lazo, unde locuia familia noastra, a fost scrisa piesa „Primavara”. Copilaria mi-am petrecut-o, de fapt, in sectorul Botanica al capitalei. Fiecare strada imi este nespus de draga. Imi place, desigur, partea istorica a orasului. Chiar si tatal meu, compozitorul Mihai Dolgan, Dumnezeu sa-l ierte, spunea ca Chisinaul nu-i Odesa, nici Cernauti, dar e ceva cu totul aparte. Ce sa va spun? Chisinaul este totul pentru mine.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *