Actualitate

Autorii ”morali” ai primului atentat jihadist din Franța – recent condamnați

Asasinatele comise de Mohamed Merah au fost primele atentate jihadiste produse în Franța după cele ale grupării insurgente algeriene GIA în 1995 și au marcat debutul unei noi forme de terorism, care a făcut până acum 241 de victime. 

 Abdelkader a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, cu o perioadă în regim de siguranţă de două treimi, la finalul unui proces care a durat cinci săptămâni. Alături de el a mai fost condamnat la 14 ani de închisoare și Fettah Malki, un delincvent din Toulouse acuzat că i-a furnizat lui Mohamed Merah o vestă antiglonț, un pistol mitralieră și muniții utilizate de atentator.

 Curtea cu juri de la Paris l-a găsit pe fratele lui Mohamed Merah vinovat de asociere de răufăcători în legătură cu o întreprindere teroristă, dar nu şi de complicitate în asasinatele comise de acesta în 2012, scrie Le Monde. ”Nu a fost demonstrată existenţa unui ajutor sau unei asistenţe”, a declarat preşedintele Curţii care a recunoscut că nimic nu dovedeşte o ”provocare la fapte” din partea lui Abdelkader Merah, care va petrece totuși 20 de ani după gratii. Avocata victimelor Naïma Rudloff a cerut în timpul procesului ca Abdelkader Merah, în vârstă de 35 de ani, să fie condamnat la închisoare pe viaţă pentru că ar fi fost de fapt mentorul autorului atentatelor din martie 2012 la Toulouse şi Montauban, soldate cu şapte morţi. ”Abdelkader Merah l-a fabricat pe Mohamed Merah.

 Rolul său este determinant în trecerea la fapte a fratelui său, el este cel care cunoaşte texte”, a subliniat avocata în pledoaria sa. Audierile în acest dosar au durat mai bine de o lună și au avut loc în fața unei curți de jurați formate din magistrați și în prezența a 232 de părți civile. Vă reamintim, între 11 și 19 martie 2012, Mohamed Merah a asasinat trei militari la Montauban și trei copii și un învățător la o școală evreiască din Toulouse. El a fost omorât la 22 martie 2012 în apartamentul său din Toulouse de RAID, o unitate a poliției de elită, după un asediu de 32 de ore urmărit cu sufletul la gură de media din toată lumea. La percheziții au fost găsite o cameră de supraveghere Go-Pro și carduri SD cu care jihadistul filmase asasinatele.

 Procesul a scos la iveală și disfuncționalitățile serviciilor statului, mai ales în ce privește supravegherea lui Merah, care era urmărit de serviciile de informații, potrivit lui Oliver Morice, avocatul familiei unuia dintre militarii uciși. Interogat de serviciile de informații, Merah nu și-a ascuns deplasările în Siria, Egipt sau Pakistan, dar a susținut că au fost în scop turistic. În realitate, el reușise să intre în contact, în zonele tribale pakistaneze, cu o grupare afiliată Al-Qaida, care a revendicat ulterior crimele lui Merah. Supranumit "Ben Laden" în cartierul său, Abdelkader Merah era și el urmărit pentru apropierea sa de alți membri ai mișcării islamiste radicale din Toulouse, printre care frații Fabien și Jean-Michel Clain, prin ale căror voci au fost revendicate atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris.

Sursa: Rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *