CSI / RusiaMoldova

Autoritățile din Ucraina consideră că R. Moldova și Kazahstan ar fi amenințate de „îmbrățișarea frățească” a Rusiei

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina, Alexei Danilov, a declarat că Rusia reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova și Kazahstan. În cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune din Ucraina, acesta a spus că declarațiile Rusiei cu privire la intențiile sale de a ajunge în regiunea transnistreană sunt văzute ca începutul unei ofensive intensificate în sudul Ucrainei, scrie Agora.md.

„Aș dori să vă reamintesc că acest conflict a avut loc pe teritoriul Uniunii Sovietice. Federația Rusă este implicată în mod special în această situație, o moderează. Lavrov a declarat că moldovenii sunt frații lor. În plus, și kazahii sunt frații lor. Prin urmare, trebuie să se pregătească, acesta ar putea fi începutul unei astfel de „înfrățiri” pe teritoriul Moldovei”, a menționat Danilov.

Totodată, el a adăugat că Ucraina a fost una dintre primele care a experimentat o astfel de „frăție” violentă a rușilor, „iar acum s-ar putea să se extindă și în Moldova și Kazahstan”.

La 22 aprilie, comandamentul militar rus a declarat că, în „a doua fază a războiului împotriva Ucrainei”, trupele sale vor încerca să cucerească în totalitate regiunile Donețk și Lugansk, la fel și sudul Ucrainei până la regiunea transnistreană. Atunci, Republica Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru explicații.

Pe 25 aprilie, mass-media din regiunea transnistreană a raportat că așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol a fost bombardat cu lansatoare de grenade. Atunci, serviciile secrete ucrainene au raportat că exploziile au fost o provocare organizată a serviciului federal de securitate rus pentru a stârni „panică și sentimente antiucrainene”.

În aceeași zi, șeful adjunct al Ministerului rus de Externe a declarat că Rusia susține soluționarea pașnică a problemei transnistrene, ținând cont de integritatea teritorială a Republicii Moldova și de statutul special al regiunii.

Ulterior, în dimineața zilei de 26 aprilie, în localitatea Maiak din raionul Grigoriopol au răsunat două explozii. Drept urmare au fost scoase din funcțiune două, cele mai puternice antene ale radio centrului „Maiak”. 

Anterior, șefa statului Maia Sandu a decis convocarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate, în timp ce Serviciul de Informații și Securitate a făcut apel la calm. 

Sursa: Agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *