Actualitate

Autoritățile planifică să majoreze vârsta de pensionare (VIDEO)

Persoanele care ating vârsta de 50-60 de ani sunt motivate să rămână pe piața munci, din cauza migrării persoanelor cu vârsta aptă de muncă și rata fertilități în micșorare. Plus la aceasta, speranța de viața a crescut favorizând o îmbătrânire activă. „Aici am prevăzut o recalculare a pensiei după vârsta de pensionare. Dacă persoana a ieșit la pensie, dar continuă să activeze, avem un stimulent financiar care s-o motiveze să muncească mai departe”, a afirmat Grigoraș.

În viitorul apropiat se discută despre posibilitatea de a majora vârsta de pensionare și de a menține cât mai mult persoanele în câmpul muncii. „La momentul actual femeile se pensionează la 57 de ani, iar bărbații de 62 de ani. Pe viitor, vom încerca să egalăm pentru început vârsta dintre femei și bărbați, pentru că este o discriminare. Sistemul de pensionare este foarte feminizat, la noi 70% din beneficiari sunt femei, care trăiesc în medie cu șapte – opt ani mai mult decât bărbații”, a mai adăugat ministra, totodată subliniind că pensia unei femei este mai mică decât cea a unui bărbat în medie cu 20-25%.

Anual, numărul populației R. Moldova se micșorează cu circa 30 de mii de persoane. Valoarea medie a pensiei pentru limita de vârstă este de 1170 de lei. Acesta în timp ce minimul de existență pentru un pensionar este de 1444 de lei.

Toată emisiunea Cod Galben, cu titlul „Miniștrii la raport III. Combaterea șomajului, migrației și sărăciei”, o puteți urmări aici:


Viorica Tcaci, stagiară 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *