Actualitate

Autorităţile României şi Moldovei promit să reconstruiască podul din apropiere de Cantemir, distrus în cel de-al Doilea Război mondial

Discuţiile legate de reconstrucţia podului au început în vara anului trecut, când şeful statului român, Traian Băsescu, şi preşedintele Nicolae Timofti au căzut de acord că puntea de legătură dintre localităţile Leca, din raionul cantemir, şi Fălciu, din judeţul Vaslui, trebuie refăcută.

"Noi am venit cu propunerea de a reprofila acest pod într-un pod mixt pentru transport auto şi feroviar, care reduce volumul finanţelor", a declarat preşedintele raionului Cantemir, Andrei Malaşevschi.

Autorităţile locale susţin că odată cu reconstrucţia podului zona va deveni un nod comercial de importanţă internaţională. "În primul rând se micşorează distanţa până la Bucureşti cu 100 de kilometri. Reconstrucţia acestui pod, care va activa, va da o posibilitate enormă de dezvoltare economică a regiunii de sud şi de care vor putea beneficia peste 628 de mii de oameni", a spus Malaşevschi.

Bătrânii din satul Leca îşi amintesc cu nostalgie de vechiul pod de lemn care unea în perioada interbelică cele două maluri ale Prutului. "În anul 1941 a fost război şi l-au fărmat să nu mai poată trece tancurile. Era pod mare, pod bun. Treceam cu căruţa în partea cealaltă. Mergeam şi lucram şi sâmbăta veneam înapoi, dar ne duceam de luni. Eu vreu, dacă voi mai ajunge, dar dacă nu măcar copiii noştri să treacă peste pod", a menţionat un bătrânel.

Avizul pentru construcţia podului ar putea fi dat, de autorităţile române, în februarie 2014. În prezent, la frontieră cu România, există cinci poduri rutiere şi două feroviare.

sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *