Actualitate

Autoritățile ucrainene vor să depoziteze deșeurile nucleare în apropiere de Cernobîl

"În următorii 500 de ani oamenii nu vor putea trăi pe un teren atît de contaminat, așadar intenționăm să-l transformăm într-un complex industrial", a declarat Vitali Petruk, care conduce Agenția de Stat a Ucrainei pentru Gestionarea Zonei de Excludere din jurul Cernobîlului. Această zonă se întinde în total pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale atomoelectrice unde s-a produs explozia catastrofală din anul 1986.

Responsabilul ucrainean a insistat că nu se are în vederea diminuarea suprafeței acelei zone, pentru că, spre deosebire de situația de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima, foarte puțini oameni sînt dispuși să se stabilească în apropierea Cernobîlului.

În complexul ce ar urma să fie creat acolo vor fi depozitate inclusiv deșeuri provenite de la centralele atomoelectrice ucrainene.

Responsabilul ucrainean a mai susținut că rămîn valabile planurile pentru construcția unui nou sarcofag care să acopere reactorul ce a explodat în anul 1986, dar se ia în calcul și o eventuală demontare a acestei instalații dezafectate.

Pe de altă parte, el a susținut că există tot mai mulți turiști străini care vizitează acea zonă, din cele aproximativ 17.000 de persoane care au fost acolo anul trecut circa 70% fiind străini. Dar a admis,totodată, că unii dintre ei nu respectă întocmai procedurile de securitate, existînd riscul să se întoarcă în țările lor cu material radioactiv pe corp sau pe haine.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *