Timpul Liber

Avantajele și dezavantajele cumpărăturilor online

Deși la noi în țară magazinele online au apărut mai târziu, această metodă de a achiziționa cele necesare este tot mai utilizată. Ultimele statistici arată că 40% dintre români au cumpărat ceva online în 2015, iar alte 20% urmează să cumpere. Mai nou, fiecare localitate (chiar și cele mai îndepărtate) are acces la internet, așa că această popularitate în creștere nu ar trebui să ne surprindă.

Pentru că tot mai multă lume începe să își cumpere lucruri prin intermediul internetului, magazinele online deja existente prosperă și foarte multe continuă să apară. În continuare, voi enumera câteva dintre cele mai importante avantaje și dezavantaje ale cumpărăturilor online.

Avantaje

Economie de timp. Dacă deja aveți o listă de shopping, cu doar câteva clickuri de mouse ați terminat cumpărăturile.
Nu trebuie să vă deplasați. Totul se face din confortul casei voastre. Dacă nu sunteți nevoiți să vă deplasați, nu trebuie nici să alimentați mașina cu carburant. Asta înseamnă și costuri mai mici de întreținere.

Aveți posibilitatea de a compara prețurile. Nu trebuie să cumpărați din primul magazin online care are produsul. Cu ajutorul comparatoarelor de preț (gen Compari, sau Price) puteți verifica prețul acelui produs în mai multe magazine, după care să-l alegeți pe cel mai mic.
Deschis Non Stop. 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 zile pe an. Magazinele online nu sunt închise niciodată. La orice oră puteți să le vizitați, să vă alegeți produsele preferate, să le adăugați în coș și să le comandați, fără grabă, în propriul vostru ritm.
Nu mai stați la cozi. Gata cu cozile interminabile, cu statul după factură, sau după garanție. Cumpărând online veți găsi toate acestea la îndemână în colet, sau în contul vostru de client.

Găsiți tot timpul reduceri și cupoane de reducere. Fiecare magazin online se luptă să vă atragă și să vă convertească în client. Veți găsi în permanență reduceri în aproape toate magazinele online. Dar, înainte de finalizarea comenzii, căutați și cupoane de reducere pentru acel magazin, sau pentru acel brand. Există și la noi câteva situri care se ocupă doar de acest lucru: prezentarea reducerilor și a cupoanelor de reduceri de la majoritatea magazinelor online.

Dezavantaje

Din moment ce există avantaje este normal să existe și câteva dezavantaje ale cumpăratului online. Principalele dezavantaje ar fi:

Nu există posibilitatea de a proba. Valabil în principal pentru articolele de vestimentație. Dacă sunteți una dintre persoanele care trebuie să probeze înainte de a cumpăra, atunci cumpăratul online nu este pentru dumneavoastră. Chiar dacă magazinele online vă oferă descrieri și tabele de mărimi pentru a vă ajuta să comandați corect, până nu primiți produsul acasă nu veți ști dacă se așează cum trebuie sau dacă arată la fel de bine ca în poze.

Livrare cu întârziere. Livrările ar trebui să se facă în 24 de ore. Majoritatea magazinelor online se laudă cu acest serviciu. Totuși, nu au cum să influențeze termenul de livrare, iar orice întârziere depinde în primul rând de firma de curierat. În special în perioada sărbătorilor sau a reducerilor de tip Black Friday, veți vedea cum termenul de 24h se transformă în 48h, 72h sau chiar mai mult.

Colete deteriorate sau stricate. Un alt aspect care ține integral de firma de curierat. Dacă sunteți una dintre persoanele care deja cumpără online, probabil că v-ați întâlnit cu acest neajuns. Bineînțeles că aceasta se poate rezolva, doar că o să dureze ceva timp. Trebuie trimis coletul înapoi, trebuie făcută o constatare de către magazin și abia după aceea vi se va trimite un alt produs nou înapoi. Toate acestea înseamnă timp pierdut.

Sursa: bunadimineata.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *