Social

Avaria de la Termoelectrica: Prima dată în istoria Moldovei, întreprinderea a activat cu o singură turbină

Directorul tehnic de la S. A. „Termoelectrica”, Alexandru Lupan, a explicat în ce situație s-a produs criza de la instituția pe care o reprezintă. De asemenea, el a relatat că în acest an, Centrala electrică a pornit în sezonul de încălzire doar cu o singură turbină și că această criză a fost una fără precedent, potrivit Deschide.md.

„Pentru prima dată în istoria energeticii statului R. Moldova, centrala s-a pornit cu un singur bloc. Blocul N1, care a fost modernizat. Blocul energetic N3 se afla în perioada de reparație capitală, Blocul energetic N2 are termenul de funcționare depășit a celor 220 000 de ore recomandate de producator, vara erau 224 000 de ore.
La momentul actual, noi am întreprins toate măsurile de a prelungi termenul de funcționare la Blocul energetic N2, blocul este în funcțiune. Ni s-a permis să-l exploatăm până la sfârșitul sezonului de încălzire, deci două blocuri energetice sunt în funcțiune, iar pe al treilea ne ocupăm ca să-l punem în funcțiune în termeni restrânși.

A fost o Comisie, formată din 14 persoane, care au pus semnătura pe Actul de Constatare. Echipa, care a avut acțiuni întârziate, e o opinie separată, dar în momentul când au fost declanșate protecțiile, de fapt pe data de 23, au salvat sistemul energetic al R. Moldova.

Dacă personalul oprea blocul după declanșarea a doua a sistemului de protecție, de fapt noi era să avem practic 90% din aceleași lucrări, cu excepția la două înfășurări unde au avut loc scurtcircuitul. În conformitate cu normele, în condițiile apariției lichidului în generator, este nevoie de efectuat repetat reparația capitală a acestui utilaj”, a declarat Alexandru Lupan, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, unde a fost invitat să dea explicații în fața aleșilor locali.

Astfel, potrivit directorului tehnic al instituției, pierderile de la Termoelectrica vor fi acoperite din contul devierilor tarifare pozitive. De asemenea, funcționarul a dat asigurări că tariful pentru consumatorii din Chișinau nu va crește.

În context, Alexandru Lupan a explicat că S. A. „Termoelectrica” are capacitatea de a acoperi sarcina necesară de energie electrică atât pentru oraș, cât și pentru suburbiile municipiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *