Interviu

„Avem compozitori, dar nu știu prea multe despre ei” (I)

Pentru a răspunde la aceste întrebări, astăzi inaugurăm o nouă rubrică în cadrul căreia zilnic vom prezenta opiniile cetățenilor privind problemele cotidiene, atitudinea sa despre problemele sociale, economice și politice ale R. Moldova. Pentru primul sondaj am ales un subiect simplu, legat de muzică și compozitori. I-am rugat pe trecători să numească doi compozitori moldoveni actuali și să ne vorbească despre operele acestora. 

Corneliu Comendant, designer grafic, 25 ani

Ian Raiburg, Vlad Costandoi, Viorel Ţigănaş… Ăştia din cei care-s la modă, într-un fel. Ian Raiburg a compus muzică pentru Suruceanu, după care s-a săturat să lucreze pentru el şi a decis să devină cântăreț. Costandoi şi Ţigănaş sunt ambii din ex „Dublu Sens”, iar Costandoi e şef la studio „Sens Music”. Mai este Eugen Doga, care e unul din compozitorii care, într-un fel sau altul, definesc muzica bună de la noi şi Teodor Zgureanu, un compozitor de operă, dacă nu greşesc. Ştiu că în liceu, cât eram în cor, am cântat „Oratoriul Psalmilor”, compus de el.

Corina Popernoi, elevă, 19 ani

Nu prea cunosc compozitori autohtoni. Știu că George Enescu este unul din cei mai importanți compozitori români și Eugen Doga – compozitor moldovean care are concerte și în prezent și mai este Zamfir, despre care nu cunosc prea multe.

Ion, constructor, 55 ani 

Eugen Doga este un compozitor autohton, care deși e un artist cu renume internațional este om simplu, fără pretenții mari de geniu.

Andrei Brașoveanu, șomer, 24 ani

Eugen Coca, Eugen Doga a scris multă muzică bună, iar una din compozițiile lui, interpretată de naistul Zamfir a ajuns să facă parte din coloana sonoră a vestitului film „Kill Bill”.

Victor Iulian Rotari, fotograf, 26 ani

Îl știu pe Eugen Doga care a compus o mulțime de piese renumite, cred că și Tarantino a ajuns să folosească ceva materiale de-ale lui…, dar informația dată nu pot s-o confirm, sunt un pic nesigur, știu că a compus melodii pentru filmul „Maria Mirabela”. Spre marea mea rușine nu prea pot să-mi aduc aminte…, știu că mai sunt cântăreți care-și compun singuri piesele, dar nu pot să-i numesc compozitori.

Iuliana Bondarenco, asistent back office, 28 ani

Doga, Sava, Burlacu, Burlea, Vica Demici, o tânără compozitoare puțin cunoscută, dar talentată.
Doga scrie muzică clasică și pentru filme, acum e la Moscova. Sava compune pentru starurile noastre, iar Demici a compus pentru Geta Burlacu și, dacă nu greșesc, pentru Adrian Ursu.

Irina Nagrudnâi, antreprenor, 26 ani

Știu de Marian Stârcea și, cu părere de rău, mare lucru despre el nu știu, și de Eugen Doga.

Vitalie Florea, șomer, 27 ani

Avem compozitori ca Eugen Doga, Ștefan Neaga, Ian Raiburg, dar nu știu prea multe despre ei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *